Ива Митева от „Има такъв народ“ бе избрана за председател на 45-то Народно събрание. А ГЕРБ останаха сами в парламента, всички останали – в опозиция.

Това стана ясно, тъй като преди избора имаше спор между ГЕРБ, които предложиха промяна в начина на избор, за да се види какво е новото парламентарно мнозинство, и Татяна Дончева от Изправи се.бг, Мутри вън, която възрази.

Депутатът от ГЕРБ Александър Ненков предложи промяна в правилата и начина на гласуване на избора, които бяха изчетени от трибуната. Неговото предложение усложнява процедурата за избор, тъй като той поиска вместо да е явно с вдигане на ръка, да бъде – със ставане от място, идване на трибуната, отговаряне със „за“, „против“ и „въздържал се“.

Аргументите за това били, че когато се касае за ръководство на Народно събрание – „това е едно от най-знаковите гласувания, където се определя кой е опозиция и управляващ и този начин няма да гарантира хората да знаят кой кого е подкрепил“. „Ще се види и дали са истина думите на групите – за нов морал и нова етика. ГЕРБ миналия мандат беше предложил на втората по големина партия да оглави парламента в знак на парламентаризма, затова колкото и да не се харесваме, трябва да се уважаваме“, обоснова се той.

Татяна Дончева предложи обратното с доводи, че „се касае за явно гласуване – а било то с вдигане на ръка, със ставане от място и назоваване на името си е все ясно, а дали ще го видим за 5 или 15 мин, това е въпросът“. Тя каза, че може предварително да прогнозира кандидатът на ГЕРБ ще получи всички гласове на депутатите от партията. Тя поиска да не се точи заседанието и предложи обратното – да се проведе по правилата.

Тома Биков взе думата и уточни, че няма система, която да отчита как са гласували различните групи и не може да се види мнозинството, което ще ръководи парламента. „Целта е да се види какво е новото парламентарно мнозинство и кой влиза в него, идеята е да има прозрачност“, категоричен бе той.

От общо 232 гласували по предложението депутати – 74 бяха „за“, а 158 „против“. Така предложението на ГЕРБ не бе прието, но от партията поискаха да се види резултатът на гласуването по групи. А то бе – ГЕРБ 74 „против“ оригиналното предложение, всички останали партии – са гласували против предложението на партията на Бойко Борисов – Има такъв народ – 48 „за“, Изправи се, Мутри вън – 14 „за“, Демократична България – 27 „за“, БСП – 42 „за“, ДПС – 29 „за“.

Последваха номинациите – първи ГЕРБ предложиха председател на 45 НС да бъде отново Цвета Караянчева.

Тошко Йорданов от името на Има такъв народ предложи като номинация Ива Митева, изчете биографията й, от която стана ясно, че тя е завършила СУ, работила в Министерство на правосъдието, служител в дирекция Право и законодателство на ЕС в парламента от 2000 г., от 2007 активно участва в промените на изборните закони, през 2017-2019 г. хоноруван преподавател в НБУ – Право. Той предложи да се сравни с биографията на Караянчева с призив към депутатите: „Преценете сами“.

Николай Хаджигенов пък поиска председателят да не е като „смокиново листо на ГЕРБ и да се върне гордостта на Кърджали, специалиста по поцинковане, там, където му е мястото“. Той декларира, че неговата група подкрепя номинацията на Ива Митева.

Думата взе и Вежди Рашидов от ГЕРБ, който поиска да не се позволяват „квалификации от сорта на мутри“. „Квалификация към една дама е вулгарно. Достойният човек посочва кой е мутрата и къде е и попита защо се обижда в парламента“, каза той. Десислава Атанасова взе думата с искане за ред и правила, за да се работи в духа на парламентаризма и поиска „порицание за обиждащите“.

В тази връзка председателстващият парламента днес Мика Зайкова помоли да не се разменят обиди и „да се превръща парламента в пазар пред погледите на целия български народ“. Гласуването протече с вдигане на ръка на народните представители от място, като се започна от Ива Митева. „За“ нея гласуваха 163, против нямаше, въздържали се – 75 депутати. „За“ кандидатурата на Цвета Караянчева бяха 75, против нея – 162.

Ива Митева благодари с кратка реч от трибуната: „Осъзнавам отговорността и очакванията затова да намерим най-вярната посока, да отговорим на предизвикателствата в днешната трудна реалност. Убедена съм, че ще работим достойно за авторитета на този парламент. Надявам се към опита на доказалите се парламентаристи да добавим енергията на новоизбраните колеги. Към нас и нашата работа са обърнати избиратели за изпълнение на програмите, които да са плод на здраво обмисляне и всестранно оглеждане, вярвам, че Конституцията ще бъде зачитана в това Народно събрание, от нашите действия зависи България да е правова държава, прозрачността и отчетността да са водещи принципи, парламентарният контрол и изслушването на органите на съдебната власт и други институции да се изпълнят със съдържание.“

Тя призова за диалог и висока парламентарна култура, за „да са достойни представители на народа“. В заключения тя поздрави всички избрани народни представители в 45-ия парламент.

640xfeegvergПоследваха предложенията за зам.-председатели. 234 депутати подкрепиха кандидатурите на Цвета Караянчева (ГЕРБ/СДС), Виктория Василева (ИТН), Кристиян Вигенин (БСП), Мукаддес Налбант (ДПС), Атанас Атанасов (ДБ) и Татяна Дончева (Изправи се! Мутри вън!).

С ирония Тома Биков от ГЕРБ коментира новото мнозинство в парламента, изброявайки партиите, плюс „Изправи се. Бг. Мутри мрън“ и коментира, че Слави Трифонов е предложил номинация за председател на Народно събрание, но „е избягал от работа още в първия си работен ден“. Той предложи за зам.-председател Цвета Караянчева.

„Не е избягал, той е болен от ковид в момента“, отговори Филип Станев от ИТН, който предложи Виктория Димитрова Василева.

Снимка 527136

Източник: БГНЕС

Георги Свиленски от БСП предложи Кристиян Вигенин, с обръщение към новия председател да не отнема думата на опозицията. Хамид Хамид от ДПС предложи Мукадес Налбант, доктор по история на философията. Христо Иванов предложи от името на Демократична България – Атанас Атанасов. От коалиция Изправи се.бг, Мутри вън предложението бе за Татяна Дончева. Новият парламент прие и правилата за работа от 233 гласа, бяха избрани и 12 секретари по двама от всяка ПГ.