768x432ergergergreg

За 5 минути Нинова върна мандата и поиска бързо служебно правителство

Плевнелиев: В президентството няма да се коват коалиционни формули

 

Лидерът на БСП Корнелия Нинова получи и върна в сряда проучвателния мандат за съставяне на правителство в рамките на този парламент. Официалната процедура продължи по-малко от 5 минути. Държавният глава Росен Плевнелиев връчи издадения указ на Нинова, която го прие и веднага върна предварително подготвения от БСП отказ за съставяне на правителство.

От БСП смятат, че 43-то Народно събрание е с изчерпани ресурси и не може да състави трайно мнозинство и да гарантира стабилност и е необходимо по-бързо да се върви към предсрочни избори.

„БСП е в опозиция и ще носи отговорност, когато спечели парламентарни избори, вземе мандат и управлява страната. Ако трета политическа сила получи мандат и прави опит за съставяне на правителство, ние оставаме в опозиция в рамките на този парламент. Смятаме, че неговият ресурс е изчерпан, че доверието в него е изчерпано, и че трябва да се проведат предсрочни парламентарни избори“, коментира тя пред БНР.

При отказ на първите две партии президентът има право да връчи мандат за съставяне на правителство на трета парламентарна група по свой избор. След срещата със социалистите Плевнелиев обяви, че това ще бъде Реформаторският блок. Той се надява при връчването на третия проучватлен мандат да се състави кабинет, но също смята, че шансовете за това са минимални.

„Бавенето не гарантира стабилност, а обратното“

След като върна мандата, Нинова заяви, че БСП иска президентът, ако може, да ускори процедурата с връчването на трети мандат за съставяне на правителство в рамките на сегашния парламент и възможно най-скоро да изпълни конституционната процедура за назначаване на служебен кабинет. По думите й подобно бавене не гарантира стабилност, а обратното.

На срещата от БСП са поставили въпроса пред президента, че в последния месец правителството в оставка взема решения, които не би трябвало – възлага обществени поръчки за над 1, 4 млрд. лв., прави назначения, урежда политическите си кабинети на административни служби, прави предложения за изпращане на посланици, посочи Нинова и изтъкна необходимостта служебният кабинет, който президентът Плевнелиев ще назначи, да спре тези действия.

От БСП са заявили също, че въпросите за избор на български еврокомисар и на нов началник на отбраната, не трябва да се решават в момента и не трябва да се бърза с тях, а да се оставят за решаване или на служебния кабинет на Румен Радев или на едно трайно мнозинство в следващия парламент.

Радев да не участва в съставянето на служебно правителство

Попитана не е ли по-добре настоящият и новоизбраният президент да направят едно общо служебно правителство, Нинова каза, че от БСП не могат да говорят от името на Румен Радев, но уважават решението му и са на същото мнение

Той освен, че по конституция няма право в момента да се меси във вземането на тези решения, не би трябвало да участва и да носи отговорност за политически решения, които не са негови, каза лидерката на социалистите.

Още в деня след втория тур на изборите през ноември действащият покани на среща новоизбрания президент. На излизане Румен Радев заяви, че на продължилата час и половина среща не са обсъждани конкретни имена, но той е получил „уверението“ на Плевнелиев, че ще определи състава на служебния кабинет след консултации с него.

„Благодаря на президента Плевнелиев за поканата. Срещата бе изключително ползотворна, знакова. Това означава приемственост в политиката на президента“, каза тогава Радев.

Само седмица по-късно обаче той каза, че „служебният кабинет е изключителна отговорност на президента Плевнелиев“ и че разчита на неговия „опит и професионализъм да състави добро служебно правителство“.

Плевнелиев: В президентството няма да се коват коалиционни формули

„В президентската институция няма да се коват правителства, нито ще се измислят коалиционни формули“, каза държавният глава Росен Плевнелиев, след като и лидерът на БСП Корнелия Нинова върна мандатa. Той допълва, че ще продължи да спазва правилата на конституцията, която в моменти на несигурност винаги е помагала да се намери решение. Думите му бяха в отговор на призива на социалистката да не се бави с връчването на третия проучвателен мандат в рамките на конституционната процедура.

Плевнелиев за пореден път подчерта, че целта му е да не позволи политическата криза да прерасне в парламентарна. „За съжаление сме в ситуация, в която възможността 43-ото Народно събрание да излъчи устойчива формула за съставяне на правителство е минимална“, допълва държавният глава. Той напомни, че настоящият парламент все още има важни задачи в дневния си ред, а в момент на нестабилност е редно всички институции в страната да не прекъсват своята дейност.

Росен Плевнелиев подчерта, че предстои през първата половина на 2018 г. да се реализира и българското председателство на Съвета на ЕС, което трябва да е сред водещите приоритети за всички институции и политическите сили. „Председателството не е просто изпълнение и провеждане на срещи. Преди всичко е важна неговата подготовка“, напомни президентът.

Държавният глава заяви още, че при изпълнението на конституционните си правомощия за връчването на проучвателен мандат ще цели достойното участие на България в НАТО и скоростното ѝ интегриране в Европейския съюз да не бъдат поставяни под въпрос.

Той  подчерта също така, че при изчерпване на конституционната процедура и невъзможност политическите сили да съставят нов кабинет е готов да назначи трето служебно правителство в рамките на своя мандат.

Print Friendly

Автор: Mediapool.bg


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *