Застрояването по Черноморието не е по вина на собственика или инвеститора, защото той строи на база на определени правила. Случва се разрешителните за строеж да са в противоречие с установените параметри, норми и в разрез със закона.

Това заяви на пресконференция в БТА председателят на Сдружение за защита на собствениците на имоти Здравко Младенов. Всичко рефлектира върху нас, собствениците, оплака се Младенов. Ситуацията в страната той определи като „бардак“.

Проблематични са дюните, които биват открити в частни имоти, които са били ниви и са отдалечени от морския бряг. При проверка става ясно, че имотът е урбанизиран и е налице неправилно картиране, твърдят собствениците на имоти.

Държавата да си върне контрола върху дюните, искат природозащитници

Държавата да си върне контрола върху дюните, искат природозащитници

Унищожаването на дюните до „Смокиня“ показва безсилието на държавата

Здравко Младенов обясни, че тези дюни се намират не в пространството, а на земята, а тя е нечия собственост. Това, че в частния имот се е образувала дюна, събужда правни въпроси по думите му.

Държавата трябва да изпълни процедурата, която сама е наложила и да национализира тези дюни, апелират от Национална асоциация Българско Черноморие.

В закона за устройство на черноморското крайбрежие има текстове, които будят тревога, изрази мнение председателят на асоциацията Димитър Канариев.

Концесионерът на "Смокиня" бил задължен да опазва дюните

Концесионерът на „Смокиня“ бил задължен да опазва дюните

Ангелкова разяснява, че това е записано в договора

Според тях публична държавна собственост, която не може да бъде обявена за частна, са пясъчните дюни и в закона няма текст, който да предвижда отчуждаване, изтъкна Канариев. При отчуждаването има възможност собственикът да бъде обезвъзмезден, като за това призова и Канариев.

„България е единствената държава в ЕС със Закон за национализация“, обърна внимание Димитър Канариев.

Налице е дискриминация на дюни по думите му, тъй като „на дунавския бряг също има дюни, но понеже явно са бедни, се дискриминира местообитанието им“.

Според позицията на Министерство на регионалното развитие и благоустройството държавата няма да отчуждава земи, на чиято територия има дюни.

Проблем е дивото къмпингуване, но не и използването на хавлиени кърпи на плажа, смята Димитър Канариев. Необходима е и широка научна експертиза в кои зони се намират дюните.

Обвиниха собственика и багериста за унищожените дюни

Обвиниха собственика и багериста за унищожените дюни

На единия наложиха парична гаранция от 10 000 лв., на другия – 2000 лв.

Припомняме, че природозащитници от Коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България“, поискаха държавата да си върне контрола върху дюните до къмпинг „Смокиня“. 

Трима души бяха арестувани заради унищожаването на дюните на къмпинг „Смокиня“. След това министър Ангелкова заяви, че концесионерът е бил задължен да опазва дюните. 

Малко по-късно сигнализираха и за разкопани дюни на Шкорпиловци. 

Прокуратурата пък повдигна обвинения на собственика и багериста за унищожение на природна забележителност – „пясъчни дюни“, намиращи се в защитена територия.