148143940721285

Започва разпределянето на 2 млн. лева от дарения за Хитрино

Според жител на селото за помощи се редят и хора, които живеят в чужбина

Започва разпределянето на близо два милиона лева, събрани от дарители чрез Българския червен кръст (БЧК) за подпомагане на жителите на шуменското село Хитрино, пострадали от тежкия инцидент с дерайлиралите и взривени влакови цистерни. Това ще стане чрез Обществен съвет, който предстои да изготви своя програма за управлението на финансовата помощ. В Обществения съвет влизат омбудсманът Мая Манолова, кметът на Хитрино Нуридин Басри, представители на църквата и на мюфтийството, както и на обществените медии. Сумата, дарена чрез съобщения, е 1 милион и 27 хиляди лева, а по банков път са били преведени 923 хиляди лева.

Председателят на БЧК Христо Григоров увери пред БНР, че до момента една стотинка не е излязла без решението на този Обществен съвет.

След сериозен анализ на нуждите в Хитрино съветът ще вземе решение за реалното изразходване на тези средства, като излиза с протоколи, които ще бъдат публични и ще се изпращат до медиите. Така хората ще бъдат спокойни за дарените от тях средства, обясни Григоров. Той допълни, че между държавните институции е необходимо съгласуване, за да се изразходват средствата по-ефективно.

Обща оценка на щетите в Хитрино все още няма, заяви министърът на труда и социалната политика в оставка Зорница Русинова. Тя обясни, че предстои да се извърши индивидуална оценка на щетите на всяко едно семейство по отношение на пострадалите жилища. Оценката се прави заедно със Съюза на инженерите от Шумен и Камарата на строителите.

„Хората в Хитрино може би имат много голяма нужда от морална подкрепа. Това, че цяла България се съюзи в този тежък момент за тях, е изключително важно. Второ – имат нужда от храна“, каза Светослава Борисова, която е секретар на Обществения съвет на Хитрино.

Всеки ден даваме топъл обяд от набирателната сметка на Общината на всички хора от селото в обособената обществена кухня, пристигат и много дарения, разказа Борисова.

Някои се настаняват във фургоните, други отиват при свои близки с оглед на сезона. Във фургоните има две стаи с малък кухненски бокс и санитарен възел.

Според Стефан Стефанов, който е жител на Хитрино, разединението между хората там става все по-голямо и възникват дрязги заради действия на отделни жители на селото, които по думите му нямат съвест. Стефанов, който в деня на трагедията помагаше на местните жители и на пожарникарите, се чувства засегнат и дори обиден от отношението на хора от селото и допълни, че никой досега лично не му е благодарил за стореното.

”В момента хора, които не живеят в Хитрино, се нареждат за храна, плачат, молят се за помощи. А в момента работят в Холандия, Германия, просто се появиха тук изневиделица. Нямам думи”, разказа той.

В тежката железопътна катастрофа в началото на декември в Хитрино изгубиха живота си седем души. Тогава цистерни от влаковата композиция се взривиха непосредствено до домовете на хората и предизвикаха тежки разрушения. Пострадалите от експлозията все още се лекуват и възстановяват.

Print Friendly

Автор: Mediapool.bg


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *