19161

Забраняват на болниците да искат доплащане от пациентите

автор:Дума

 

Забраняват на лечебните заведения да изискват или приемат доплащане за оказваната от тях медицинска помощ, извън гарантираната от бюджета на НЗОК. Това става ясно от промените, предложени от МЗ в проекта на Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, пише OFFnews.

Изрично се забранява плащането от здравноосигурени лица със злокачествени заболявания, животозастрашаващи кръвоизливи и спешни операции, както и ако се налага продължаване на лечението над определения в Националния рамков договор минимален болничен престой.

В законопроекта са изброени случаите, в които доплащането е допустимо – само по инициатива и с изричното съгласие на пациента, за осигуряване на медицинската помощ с лекарствен продукт, медицинско изделие или диетична храна за специални медицински цели, различни от предоставяните от болницата, в рамките на лечението, при надхвърляне на стойността, предвидена в бюджета на НЗОК.

Единствено ако са пожелали, здравноосигурените лица ще получават срещу заплащане допълнителни услуги по време на болничния си престой. Дейностите, включени в тези услуги, както и реда за получаването им, ще бъдат определяни с наредба на министъра на здравеопазването.

При изразено желание здравноосигурените лица ще имат право на подобрени битови условия, допълнително обслужване, свързано с престоя им в лечебното заведение, извън осигурените здравни и общи грижи и избор на лекар или екип от медицински специалисти.

В мотивите към законопроекта се посочва, че: „По този начин се спомага за разрешаването на дългогодишния проблем с нерегламентираните плащания на пациентите за оказваната им медицинска помощ в рамките на задължителното здравно осигуряване и свързаните с нея допълнителни услуги, които те ползват срещу заплащане“.

Общественото обсъждане на законопроекта ще продължи до 18 септември.

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *