Филип Попов поиска точката да отпадне, защото нямало основание за разглеждането на отстраняването на социалиста. Всеки има право на различно мнение, според Попов.
Очаквано управляващите не склониха и точката от дневния ред остана.

Данаил Кирилов мотивира искането на мнозинството за оставката на Жаблянов като заместник-председател на НС. Той принизил усилията на Македония и България да се разберат за договора за добросъседство , заявявайки, че това е търгашество.
Жаблянов смутил и реда в парламента по време на отдаването на почит на жертвите на комунизма. Герберите са възмутени и от становището му, че Народният съд е необходимо военновременно правосъдие.

Йордан Цонев поздрави съюза на репресираните и обяви, че ДПС няма да участва в дебата за оставката. Той припомни, че депутатите имат функционален имунитет и не носят отговорност за личното си мнение. ДПС осъжда Народния съд, изтъкна Йордан Цонев. Партията не е съгласна с личната оценка на Жаблянов по темата, но ГЕРБ нямат морално и юридическо основание да искат оставката. Затова и ДПС няма да участва в „този фарс“, коментира Цонев. След изявлението му депутатите от ДПС напуснаха залата.

Валери Жаблянов излезе на трибуната. „Уважаеми дами и господа, другари и другарки“, започна той. Българската десница била готова да се фашизира, но не и да се демократизира, според него. Затова и преходът бил проспано време.

Всеки народен представител и български гражданин може да има мнение, защити се червеният депутат. Той посочи председателят на парламента Цвета Караянчева и обясни, че тя не е политбюро.
Иначе според него мотивите за исканата му оставка били смешни. С подобни мотиви не е работел и Народният съд, оцени Жаблянов мотивите за исканата му оставка. Трагедия, обобщи той.

Оценката на Жаблянов е, че герберите проявили безобразно поведение. Това се пише на вашата сметка, господа от ГЕРБ, и фактурата ще ви бъде изпратена, закани се социалистът.

Соцводачът Корнелия Нинова се извини на народа за незрялата политическа класа. Тя заяви, че няма юридически основания за оставката на Валери Жаблянов. Искането за отстраняване на Валери Жаблянов е противоконституционно, категорична бе тя. Според нея мотивите за оставката на управляващите са смешни. Сега герберите отмъщавали заради оставката на Димитър Главчев

Нинова видя „моделът Цветановщина“ в исканата оставка на Валери Жаблянов. Соцводачът заплаши ГЕРБ с Конституционния съд и съда по правата на човека в Страсбург, ако гласуват оставката на Жаблянов. Днес мнозинството давало нов принос към атрофията на държавата. Парламентът се превръщал в извънреден съд.

За втори път червените станаха на крака, този път да аплодират лидера си, след което напуснаха парламентарната зала. Изказванията обаче продължиха.

Най-добре се чувстват дърводелците, включи се и Спас Гърневски от ГЕРБ. БКП не паднала на колене да иска прошка след 10 ноември. Той припомни и че законът разрешава Луковмарш, тъй като режимът за провеждане не е забранителен, а уведомителен. Според Гърневски Димитър Главчев с оставката си проявил велика саможертва и показал какво е да си държавник.

Гърневски поиска съд и затвор за проповядване на комунизма. Според него е нужен закон, който да криминализира защитата на комунистическата идеология.

Цветан Цветанов е убеден, че Валери Жаблянов руши авторитета на Народното събрание. Той говорел сякаш е номиниран за лидер на БСП. Днешното изказване на господин Жаблянов е заявка за лидерския пост в БСП, изтъкна Цветанов и изказа прозрението, че БСП искат да се върнат на власт. Червените искали да върнат страната към болшевизма, по мнението му.

Цветанов не пропусна да нападне президента Румен Радев с критиката, че се превърнал в говорител на социалистите. Цветанов посочи, че червените могат да излъчат друг на мястото на Валери Жаблянов, но молбата му е това да не е социалистът Иво Христов.

Оказа се, че червените заплашили Веселин Марешки, че ако подкрепи оставката на Жаблянов, щели да поискат и неговата.

В крайна сметка червеният депутат бе отстранен от поста заместник-председетале на Народното събрание със 110 „за“, 71 социалисти бяха „против“.