плакат-3

ЕВРОПЕЙСКАТА КАРТОГРАФИЯ ИЗБРА БЪЛГАРИЯ

 

 

Созопол бе избран за място на провеждането на 7-ма Международна конференция по картография и ГИС през 2018 г. Конференцията в Созопол е най-голямата научна инициатива по картография и ГИС в ЕС  в годината на председателството на Р.България на Съюза.

Организатори на конференцията са Международната картографска асоциация (ICA), Българска картографска асоциация (БКА) и Университета по архитектура, строителство и геодезия – София. Съорганизатори са Военно-географската служба при МНО и Българския червен кръст.

За научната програма на конференцията и значението, което й се отдава в рамките на Европейския съюз говорят предвидените срещи  и работни форуми в Созопол.

Със своята изключителна актуалност и значение за Бургаска област привлича внимание семинарът с кооперация на ЕС по ранно предупреждение и управление при кризи. Той ще се състои под патронажа на посланика на Чешката република за България Н.Пр. Г-н Душан Щраух. Не по-малко важна е и  специалната сесия „Дигиталната земя за умни решения”, която се радва от мощната подкрепа на Международното общество по Дигитална земя.

Целта на конференцията в Созопол надминава задачите на обичайните  летни научни срещи и конферентни прояви по Черноморието. Българската картографска асоциация си поставя практическа задача – да подпомогне трансфера на най-новите постижения по картография и ГИС у нас.  България има нужда да усвоява и все по-пълно да използва геопространствената информация в управлението.

В Созопол българската картография си поставя и една регионална задача – да привлече внимание към избраната тема и значението й за важния европейски регион – Балканския полуостров.

Три от влиятелните комисии на ICA са избрали Созопол за техните ежегодни срещи:  Комисията по картография и децата, Комисията по картография за ранно предупреждение и управление при кризи и Комисията по картни проекции.

През м. юни 2018 в старинният български град на Западното Черноморско крайбрежие ще пристигнат около 200 участника от над 40 държави от всички континенти на света, без акредитираните журналисти.

Трима световни известни учени ще изнесат главните пленарни доклади в Созопол: Проф. Лин Усери, САЩ, зам.президент на Международната картографска асоциация; академик проф. Гуо Хуадонг, Китай, президент на Международното общество по Дигитална земя и проф. Волфганг Каинц, президент на Австрийската картографска асоциация.

Приведените до тук сведения и факти очертават конференцията в Созопол като една от значимите прояви от календара на времето на Европейското председателство на Р.България през 2018 г.. Конференцията ще има дългосрочен ефект и може да подпомогне значително възходящото развитие както на Община Созопол, така и на съседните общини като се превърне в глобален научен и медиен акцент на предстоящия туристически сезон, 2018.

Достатъчно е да съобщя факта, че  четири медийни партньори подкрепят седмата ICC& GIS в Созопол: GIS Professional, GeoConnexion, Геомедия и Coordinates, известни медии в областта на картографията и ГИС.

Отчитайки значението на Созополския форум за страната ни, Председателят на Българския парламент г-н Димитър Главчев прие поканата на Организационния комитет на Седмата международна конференция по картография и ГИС в Созопол тя да премине под негов патронаж.

На подготовката за престижната международна проява в Созопол през м.декември т.г. ще бъде посветена работна среща между ръководството на Община Созопол, Организационния комитет на проявата и институциите, които подкрепят нейното провеждане в южния черноморски град.

 

На снимката: Постер на 7-ма Международна конференция по картография и ГИС през 2018 г. в Созопол, разпространен във всички страни членки на влиятелната Международна картографска асоциация (ICA).

Поподробна информация за подготовката и провеждането на конференцията в Созопол, може да бъде намерена на https://iccgis2018.cartography-gis.com/

 

Др Стефан Пейков, член на БКА

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *