10800

Дюлгеров се отказа от показанията си, че Иванчева е искала подкуп

автор:Дума

 

Делото срещу Десислава Иванчева е на път да претърпи пълен обрат. Основният свидетел Петко Дюлгеров се отказа от показанията си, че Иванчева и заместничката й Биляна Петкова са искали подкуп. Той обави също, че подписът под тези показания не е негов, а те били дадени под натиск пред служебен защитник.

Така кметицата на „Младост“ може да се окаже напълно невинна, въпреки зрелищния арест преди около години и парите, които разследващите откриха в колата й. Припомняме, че Иванчева и Петкова са обвинени за искане на подкуп в особено големи размери от строителния предприемач Александър Ваклин.

Развръзката дойде, след като Дюлгеров се отказа от правото си даде обяснения в заключителният етап на делото. Ползвам се от правото си да не давам обяснение, заяви той пред съда. Адвокатът му обясни, че не са съгласни показанията на Дюлгеров да бъдат четени. Защото били дадени пред служебен адвокат. Тази практика е порочна и се използва от прокуратурата в неин интерес, обясни адвокатът. Според него става дума за грубо процесуално нарушение, защото Дюлгеров не е получил право на собствен адвокат. Биляна Петрова обаче контрира, че писмото за служебен адвокат на Дюлгеров е заведено чак на 18 май, месец след ареста.
Съдът все пак реши да прочете показанията на Дюлгеров, в които се казва, че Биляна Петрова му се е обадила да поиска сумата; казва още, че е оставил парите в колата пред Иванчева и Петрова, като е взел своя хонорар. Съдът попита Дюлгеров дали тези показания са негови и дали той ги е подписал. Дюлгеров отговори, че той е подписал, но показанията са дадени под натиск. Уточни също така, че оттегля дадените показания на 18 април 2018 г.
Бяха прочетени и други показанията на Дюлгеров, дадени на 25 април 2018 г. По съдържание те са формални и в тях се казва, че не поддържа обясненията пред служебен защитник от 18 април. На 3 юли Дюлгеров също е казал, че не поддържа въпросните показания.
Заседанието бе прекъснато и ще продължи след 15 часа днес.

Print Friendly

Автор: в."Дума"


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *