Главният прокурор Сотир Цацаров внесе в Народното събрание искане за снемане имунитета на депутата от ГЕРБ Живко Мартинов.

Искането се основава на данни, събрани лично от прокурор от Специализирано звено „Антикорупция“ – СГП и потвърдени от проверка,  извършена от ДАНС, се посочва в краткото съобщение на прокуратурата.

На пресконференция по-късно Цацаров съобщи, че предстои на Мартинов да бъдат повдигнати обвинения за принуда, изнудване, опит за лично укривателство, принуда спрямо орган на властта.

„Всички тези обвинения ще бъдат повдигнати и предявени, ако Народното събрание ми даде разрешение за образуване на наказателно преследване. На Народното събрание, ако поиска, ще му бъде предоставена справката от ДАНС, ще му бъдат представени и всички материали от прокурорската проверка“, каза главният прокурор.

Депутатът от ГЕРБ държал под контрол целия Добрич,

оказвал влияние на полиция, частни търговци, прокуратура и държавни дружества.

Живко Мартинов опитал дори да оневини бивш заместник-министър, причинил катастрофа. Години наред той твърдял, че всичко в Добрич зависи от него“, разказа Цацаров, цитиран от NOVA. Мартинов използвал дори името на премиера Борисов, за да се сдобие с облаги

„За периода от 2012 г. досега върху търговец от Добрич е бил упражняван на няколко пъти – (6-7 случая) натиск с предоставяне на определени облаги. Натискът е бил упражняван, според показанията, лично от Мартинов. Търговецът е бил предупреден, че е включен в списък от лица, които е трябвало да подпомагат политическата дейност и, ако не, щяло да понесат ред неблагоприятни последици, основно свързани с упражняване на правомощия на държавни органи – БАБХ, полиция, върху техния бизнес“, разясни Цацаров.

Той обясни, че в случая с този търговец ставало дума за еленско месо, филе. 4 тона месо са били представени като предназначени за премиера, извозени са камиони, но проверката показала, че нито един суджук не е пристигнал до министър-председателя.

Върху същия търговец е оказан натиск за мебелиране на офис на политическата партия в Добрич, каза Цацаров. Той изброи и други случаи, заради които предстои повдигане на обвинение на депутата.

Упражнена е била и принуда върху ръководен служител на МВР, върху него е упражнявана принуда и за дребни случаи през незабавно прекратяване на проверка и освобождаване на товарни автомобили, след като са били задържани от служители на полицията, каза Цацаров.

Мартинов обяви, че се отказа от имунитета си доброволно

„Има група хора от левия спектър, които от няколко месеца пишат жалби срещу мен, понеже 11 години губят в Добрич и имат към мен една неприязън. Това е в основата. Към част от тези хора, които ме клеветят, имам завеждани дела, друга част ми дължат неразплатени наеми, защото съм 28 години в частния бизнес. Дори фирмите са продадени на хора в неравностойно положение. Това е предпоставката“, каза Мартинов пред журналисти.