Депутатите приеха на първо четене Закон за изменение и Закон за изменение на Закона за държавния бюджет на България за 2024 г., с което са одобрени предложенията на кметовете за промени в приоритетните проекти по Инвестиционната програма за общински проекти, които са направени в срок до 31 март.

В рамките на определените срокове в Министерството на финансите са получени писма от кметове на 100 общини с общо 550 броя предложения за промени за замяна на определените в приложението проекти с нови такива – 24 бр.; за отпадане на определени в приложението проекти – 28 бр.; за допълване на определените с приложението проекти с нови такива – 299 бр.; както и за промяна на параметрите на вече предвидени в приложението – 199 бр. От тях предложенията за нови и съществуващи улици и тротоари и съоръженията към тях – 224, нови и съществуващи общински пътища и съоръженията към тях – 52, водоснабдителни и канализационни системи и съоръжения – 104, сгради публична общинска собственост – 38, обекти за общинска спортна инфраструктура – 34 и за благоустройствени строежи в населените места – 70.

Броят на проектите в приложението се увеличава с 271 проекта, или от 2 258 броя утвърдените по приложението проекти стават 2 529 броя. С направеното предложение за изменение на програмата нетното изменение на прогнозния бюджет за целия период е в увеличение от 380 млн. лв., от които намаление в размер на 73.5 млн. лв. От отпадащи проекти, увеличение в размер на 33.3 млн. лв. От промяна на параметри на проекти и увеличение в размер на 420.2 млн. лв. От нови проекти. За 2024 г. нетното увеличение е в размер на 50.8 млн. лв., от които намаление с 69.9 млн. лв. От отпадащи проекти, намаление със 104.8 млн. лв. От промяна на параметри на проекти и увеличение с 225.5 млн. лв. от нови проекти.

С изменението на Инвестиционната програма за общински проекти прогнозният размер на проектите за целия период става 6 226.4 млн. лв., в т.ч. 4 552.8 млн. лв. За 2024 г., от които 747 539.7 хил. лв. средства по ЕС проекти, или 3,8 млрд. лв. без ЕС проектите. С изготвения законопроект за изменение на държавния бюджет за 2024 г. се постига заложената цел за даване на възможност на общините да извършат последващо приоритизиране и промяна на обектите, нуждаещи се от финансиране, при оптимално отчитане интересите на местната общност и обществената значимост на обектите.

Депутатът от ПП-ДБ Мартин Димитров прогнозира още една актуализация. Според него трябва да се говори с местните общности, за да се преодолее забавянето там, където се е получило. Някои общини са подали по-малко проекти и даде за пример Русе, които са подали с 1/3 по-малко от Плевен.

Елвян Гюркаш от ДПС, похвали бюджета за проектите за общините. За ДПС било важно програмното финансиране да е прозрачно. В българските общини трябва да се осигури икономическо развитие, посочи тя.

По думите й с инвестиционната програма в бюджета се създавало равно начало за всички общини и така нямало „наши и ваши общини „. Последните години бяха години на изпитания за българските общини, заяви Елвян Гюркаш. С тези проекти щели да се решават реалните проблеми на хората.

Правителството заделя от бюджета още 50,8 млн. лв. за общински проекти

Правителството заделя от бюджета още 50,8 млн. лв. за общински проекти

Кабинетът одобри проект на Закон за изменение на Закона за държавния бюджет за 2024 г.