Делото за атентата в „Сарафово” в Специализирания съд се поема от съдия Аделина Иванова, която беше определена на случаен принцип. Тя ще заседава в разширен състав със съдия Виржиния Петрова. Трима са съдебните заседатели.

До две седмици ще е ясно дали съдът ще насрочи делото или ако открие недостатъци, ще го върне на прокуратурата. 

Припомняме, днес се навършват 4 години от атентата на бургаското летище, а само преди три дни – в петък вечерта, прокуратурата внесе обвинителния акт в Специализирания съд.

На съд са предадени лицата Мелиад Фарах – австралийски и ливански гражданин, и Хасан Ел Хадж Хасан, с канадско и ливанско гражданство.

Фарах и Хасан са обвинени като помагачи при извършване на терористичен акт за периода 28.06.2012 г. – 11.07.2012 г. в гр.Русе, гр. Варна и с. Равда, област Бургас, на Мохамед Хасан Ел Хюсейни, роден през 1989 г. – разпознат като извършител на атентата.
Спрямо самия извършител не е повдигнато обвинение, поради настъпила смърт. Припомняме, той загина от взрива при поставянето му в автобуса.

Извършителят - минути преди да тъгне към автобуса

Извършителят – минути преди да тъгне към автобуса

Според обвинението Фарах и Хасан умишлено са подпомогнали Хюсейни да извърши престъплението на 18.07.2012 г. в гр. Бургас. Двамата обвиняеми са действали с цел да създадат смут и страх в населението на България и Израел, а самият атентат е бил с цел да се убият всички израелски туристи в автобуса, посочва държавното ни обвинение.

Престъплението е квалифицирано като опит за умишлено умъртвяване на повече от две лица. Обвинението описва начина на извършване на атентата: чрез взривяване на самоделно взривно устройство от извършителя  на терористичния акт Мохамед Хасан Ел Хюсейни.

Според обвинението само това, че Хюсейни не е успял да остави раницата с взривното устройство в багажното отделение на автобуса, каквато е била целта му, е помогнало атентата да се размине само с 6 жертви – петима туристи и шофьора. Едно от пострадалите и загинали лица се е опитало да възпрепятства действията на атентатора, пише още в обвинителния акт.

Унищожаването на автобуса на „Старбус”, както и повреждането на двата съседни автобуса се оценява като щета в размер на над 34 000 лв.

Използването на конкретното средство за реализиране на престъпния резултат категорично води до извода, че е целена смъртта на всички туристи, намиращи се в непосредствена близост до епицентъра на взрива и попадащи в зоната на абсолютната смърт.

Според текста на обвинението Фарах съзнателно е ползвал фалшиви официални документи, за което е и обвинен.
Документът е свидетелство за управление на моторно превозно средство, издадено от щата Мичиган, на името на Браян Джерамая Джеймисън, дата на раждане 11.07.1986г. и адрес в Чикаго, на който е придаден вид, че е издаден от съответното длъжностно лице в кръга на службата му по установения ред и форма. С този документ той е наел автомобил.
Посочва се, че не може да се търси наказателна отговорност за съставянето му.

Ел Хадж Хасан  също е обвинен за използването от него документи – шофьорска книжка и карта за социално осигуряване на името на  Ралф Уилям Рико, на които е бил придаден вид, че са издадени от съответното длъжностно лице в кръга на службата му по установения ред и форма.

По делото са извършени около 100 експертизи – най голям брой – 48 съдебномедицински, 10 биологични, 10 технически, 8 дактилоскопни автотехнически, оценъчни и т. н.

Разпитани са 170 свидетели, материалите от разследването – 80 тома.

Двамата обвиняеми са обявени за международно издирване по канала  Интерпол с червен бюлетин.

До 13 държави са изпратени молби за правна помощ – до Република Австрия, до Държавата Израел – два броя молби, до САЩ – 3 броя молби, до Кралство Нидерландия, до Кралство Мароко – 2 броя молби, до Ливанската република – 2 броя молби, до Австралийски съюз –  2 броя молби, до Канада – 3 броя молби, до Република Румъния, до Република Чехия, до Република Полша, до Република Турция – 3 броя молби и до Република Италия.

Обвинителният акт описва и нараняванията, получени от останалите 38 израелски туристи и екскурзовода.

▪ нарушения на слуха –  вследствие на ударната вълна;

▪ изгаряния и дихателни проблеми в различна степен – в следствие на топлинната вълна и горенето на различни по вид материали;

▪ мекотъканни наранявания /разкъсно-контузни рани, травматични отоци и др. телесни увреждания/ – в следствие на съприкосновението с осколките /шрапнелите/ от взрива;

▪ посттравматичен синдром

▪ неасоциирани от взрива травми, настъпили при опита на пострадалите да се евакуират от автобуса

За престъплението „тероризъм” – чл.108а, ал.1, пр.1 вр. чл.115 вр. чл.18  вр. чл.333 вр. чл.330, ал.1  вр. чл.20, ал.4 вр. ал.1 от НК,  е предвидено наказание  от 15 до 30 години лишаване от свобода, доживотен затвор или доживотен затвор без право на замяна.

За престъплението по чл.316 вр. 308, ал.3, т.1, предл. първо вр. ал.2, предл. пето вр. ал.1, предл. първо вр. чл.26, ал.1 от НК се предвижда наказание лишаване от свобода до 10 години.