Дафинка Главанска е на 49 г. Завършила е Аграрен университет в град Пловдив и Мартин Лутер университет Хале витенберг в гр. Хале, Германия, инженер – агроном и магистър на аграрните науки. Работи като старши инспектор в Областна дирекция по безопасност на храните – Бургас, член на ИБ на БСП – Бургас.

Защо решихте да се кандидатирате за народен представител?

Професионалният път, който съм изминала /от общ работник в земеделски кооперации през ръководител на направление на производство, достигайки до изпълнителен директор и натрупания опит в администриране на земеделието/ и завършените две магистратури ми дават увереност и самочувствие, че мога да бъда полезна в областта на селскостопанската политика и безопасността на храните. Виждам последиците от недостатъците на законодателството в тази сфера и имам идеите, желанието, волята и опита как да се решават тези натрупани с годините проблеми в тази сфера. Ето и част от идеите:

  1. Защита на земеделските производители, чрез облекчаване на администрирането на дейността им. Цялостната административна дейност да се доведе максимално близо до земеделските производители, на ниво не по-далече от общинския център.
  2. Защита на професионалистите работещи в държавната администрация. Отказ от „политически метли”. Те именно „обезкървиха” професионалното административно обслужване.
  3. Ще отстоявам  получаването на субсидии за земеделско производство да се обвърже законово с изплащането на рентата на собствениците на земеделска земя.
  4. Аз съм за облекчен режим и намаляване на санкциите, налагани за незначителни нарушения на хората, произвеждащи и предлагащи на пазара български плодове, зеленчуци и консерви от тях. Заедно с общините могат да се създадат и пазари за българските земеделски производители предлагащи такива продукти,  особено в черноморските общини по време на пролетният и летен сезон. Това е един от начините за стимулиране на българското производство на плодове и зеленчуци.
  5. Ако  в контрола трябва да сме безкомпромисни, то трябва да е в областта на контрола по използване на торовете и препаратите за растителна защита, особено що се отнася до спазване на карантинните срокове за остатъци от пестициди и нитрати. За това обаче е необходимо да се направят мобилни лаборатории за изследване на плодовете и зеленчуците. Този контрол може да се упражнява спокойно от инспекторите по растителна защита при една добра организация и обезпечаването им с необходимата мобилна техника.

Това са само много малка част от необходимите промени, които са наложителни.

Какви са вашите очаквания за предстоящата кампания в условията на пандемия, какво ще бъде различното в сравнение с предишни кампании, в които сте участвала?

Мисля, че кампанията ще е много затруднена от гледна точка на директните контакти с хората. Избирателите искат да се срещнат да те видят на живо, да те погледнат и в очите като им говориш. Тази трудност е за всички участници. Липсата на жив контакт създава трудности по отношение на създаване на доверие в нас! Сега за първи път сме поставени в ситуация да се ползват основно медиите и интернет страниците за да изпратим своите послания. БСП има сериозни традиции при срещите с хората. Ние като партия никога не сме се притеснявали от директните разговори. Лично аз ги намирам за по-полезни. Имаме обратна връзка с хората, така успяваме да чуем и техните идеи и виждания за България..

Как преценявате шансовете на БСП за предстоящите избори?

През лятото ясно бе изразено недоволство срещу управлението на ГЕРБ, БСП се отличи в много ситуации като единствената парламентарна опозиция на това управление. Първи посочихме корупционните практики при обществените поръчки при строителството на пътища, кумгейт, къщите за тъщи и т.н.  Надявам се хората да не забравят и чекмеджето пълно с пачките, златните кюлчета и пистолета.

Кои според вас са потенциалните партньори на левицата в едно бъдещо управление?

Нека проявим малко търпение и нека изчакаме датата 04.04.2021 г. Моето уважение към социологическите  изследвания, но винаги са възможни изненади. Убедена съм, че БСП би си партнирала само с партньори, които са готови за промяна в управлението на България, които са против корупцията, за рестарт на икономиката и за преодоляване на социалните неравенства.

Моето убеждение е, че бедни хора не могат да развиват икономиката в страната, както и самоцелното развитие на икономиката за сметка на работника няма да доведе до просперитет на държавата ни. Обобщено бих преформулира една мисъл на политик от запада, който беше заявил „икономиката глупако”, а  моята интерпретация е Бедността на първо място и след това икономиката и не на последно място безмилостна борба с корупцията, защото тя е в основата на и предходните проблеми.

Кои според вас трябва да бъдат основните акценти в предизборната платформа на БСП?

Борба с корупцията, развитие на икономиката, развитие и стимули за българското земеделско производство, подкрепа на малкият и среден бизнес и високо образована не корумпирана администрация. Последното ще го постигнем, ако потърсим личности, които идват от производството, изпитали на гърба си и корупцията и невежеството на административни служители.