New Imagesgsrgsewrgerg

Датата на учредяване на политическия проект Да, България е 7-ми януари в София

ХРИСТО ИВАНОВ: ЧОВЕШКИЯТ КАПИТАЛ Е НАЙ-ГОЛЕМИЯТ ПОТЕНЦИАЛ НА БЪЛГАРИЯ

ДА, БЪЛГАРИЯ СЪБРА НАД 300 ДУШИ НА СРЕЩА С БЪЛГАРИ ЖИВЕЕЩИ В ЧУЖБИНА

Литературен клуб „Перото“ в София се оказа тесен за над 300 души в четвъртък вечер за среща с живеещи извън страната българи, организирана от „Движение Да, България“. В събитието се включиха бившият правосъден министър Христо Иванов и тенис легендата Мануела Малеева, а повече от 10 хиляди гледаха онлайн.  Активни българи, работещи и живеещи в Германия, Франция, Австрия, Великобритания, Ирландия, Белгия, Холандия, Швейцария, Азербайджан, Баку, Унгария, Канада и др. на средна възраст 35-40 години взеха участие в дискусията.

    Целта на срещата бе да стартира диалог между съмишлениците на “Да, България”, живеещи в чужбина относно конкретни политики, които са важни за българските общности зад граница – възможностите за бизнес в България, езиково обучение за най-малките, привличане на висококвалифицирани учени и професионалисти, които реално да влияят на средата, като повишат нейната конкурентоспособност и други.

    „Направо невероятно е, че това, което стартираме само преди две седмици, ще отключи тази енергия, която виждам днес. Вярвам, че човешкият капитал е най-големият потенциал на България и след срещата съм още по-уверен в това.“, каза Христо Иванов.

    От екипа на „Да, България“ цитираха информация за подкрепата, която движението получава от стартирането си преди три седмици до момента: над 50 хиляди лева парични дарения от повече от 350 индивидуални дарители, 13 хиляди последователи в социалните мрежи и над 3 хиляди регистрирани съмишленици на сайта – безпрецедентна до този момент гражданска подкрепа към стартиращ политически субект.

Легендарната българска тенисистка Мануела Малеева стартира дискусията с призив към присъстващите да се политизират: Преди две-три седмици Христо дойде при мен и ми каза: „Решил съм да вляза в партийната борба“.  Аз му отговорих, че много се радвам и че е било крайно време, а той ми отвърна: „Не се радвай толкова, и ти влизаш с мен.“ Така разбрах, че нямам избор. Подкрепата, която получаваме, ни дава страшно много кураж и се надяваме това да ни сплотява още повече.

На въпроси за евентуални коалиции, Иванов бе категоричен: “Започваме на чисто. Непосредствената ни цел е да изградим “Да, България” като самостоятелна организация с ясна своя биография, която по никакъв начин не възниква да подпре нечии други политически амбиции или да бъде пришита към някого. Естествено, след като това стане, ще работим за изграждане на широка мрежа от подкрепа, за постигане на нашите цели. Колкото и доверие или недоверие да получим, за всеки един сценарий имаме план как да бъдем полезни.

Иванов сподели, че най-ценното, което е научил като министър на правосъдието е, че структурата на българската олигархия съвсем не е здрава. “Единственото, което я крепи, е нейната безалтернативност, затова аз вярвам, че тя ще се срине при един по-непримирим натиск, какъвто планираме да окажем”.

На въпрос за това как Да, България ще превърне каузата на правосъдието в кауза на  обикновения българин от страната и как ще избяга от елитарния си фасон, Христо Иванов отговори: Може би разликите помежду ни не са толкова големи, колкото ни карат да вярваме.  

New ImageфхжэхожотгоДесетки млади хора на престижни позиции зад граница изказаха своите виждания, притеснения и надежди за бъдещето на България.

Мария Иванчева, Ирландия, изследовател на висшето образование там: За да се върна тук, трябва да имам сигурност, а такава нямам. Държавата трябва да има политика за помисли как може да се превърне в сигурно място за живот на своите хора. Това е шанс за България да привлече обратно кадри, които вече са напуснали страната.

На въпроси за работата на бъдещата партия в посока култура, Христо Иванов отговори: Културата не е брошка, с която искаме да се закичим на 24-ти май и да се възползваме за предизборни кампании. Без съмнение, когато говорим за човешки капитал, културата е едно от онези неща, които помагат да изградим образа на България в чужбина, който е част от онова, което наричаме национален бранд. Българската култура винаги ще остане един от най-конвертируемите продукти, които България има. Ще видите в инициативния комитет хора на изкуството, както и хора на здравеопазването, които няма да ни оставят да нямаме ясна политика по тези въпроси.

Мирослав Тодоров, преподавател по американска история в Мюнхен:  Личностите са движещ фактор в едно общество. Идеите, които застъпвате са застъпвани и до сега. Това, което ни води тук, мен и моите 10 приятели българи от Мюнхен са личностите на Да, България. […] Кръгът и общността е онова, което ще движи обществото ни напред.

В заключение Христо Иванов заяви, че това е една от първите срещи, които ще се правят с хората на България и че очаква инициативата да идва и от местните хора, които имат интерес за срещи, на които Да, България ще откликне.

Датата на учредяване на политическия проект Да, България е 7-ми януари в София.

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      One thought on “Датата на учредяване на политическия проект Да, България е 7-ми януари в София

      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *