4-Parvanov-32f82f6a

Г.Първанов:Нямаше нищо по-естествено от това Борисов и кабинетът му да си тръгнат

Георги Първанов: Всеки опит за съставяне на кабинет от трета политическа сила, на която е връчен мандат, е рисков за страната

Няма нищо по-естествено от това политическите сили, на които бъде връчен мандат, да го върнат и да се върви към предсрочни избори. Смятам, че всеки опит за формиране на кабинет извън ГЕРБ и БСП е обречен на неуспех и е рисков за страната като цяло. Това заяви в ефира на „Нова телевизия“ лидерът на АБВ и президент на България (2002-2012) Георги Първанов. Във връзка с темата той коментира и оставката на кабината.

Според него тя е следвала логичния ход на събитията и всъщност представлява елегантен опит на управляващите да избегнат неизбежната  криза. „Пет, шест месеца преди изборите посъветвахме Борисов да направи много сериозни, дълбоки промени в кабинета. Кризата в управлението стана ясна още през пролетта на тази година. Така, че това, което се случи на изборите, просто показа тази криза в целия и блясък.

И нямаше нищо по-естествено от това Борисов и кабинетът му да си тръгнат. Всъщност, това беше наистина един симпатичен начин да го направят. Те намериха в действителност най-лесния начин да си тръгнат, защото ако те не си бяха тръгнали сега, на президентските избори, не знам какво щеше да бъде през януари или февруари на следващата година. Щеше да има напрежение, щеше да има протести, защото има очевидно крайно недоволството от управлението, особено в някои сектори . Да не ги изброявам, поне пет-шест министри съм изброявал, при които се вижда, че нещата просто не стават, че при тях проблемите се задълбочават като кризисни явления.

В отговор на въпрос Първанов коментира и възможностите за политическо разпределение в страната. По думите му не би следвало популистки формации  да играят ролята на балансьор в родната политика, тъй като това е много опасно за държавата, особено в момент на обща несигурност в региона и Европа.

„Наистина се очертават два полюса, две страни. ГЕРБ и ПФ от една страна и БСП и ДПС  от другата страна. Затова наистина е много важно кой е в центъра. Ако наистина е несистемен играч, и когато Европа е в криза, когато ние сме в няколко типа кризи, да рискуваме с играчи от такъв характер, да гласуваме ако щете на инат, за мен е много опасно. Така, че изборът най-вероятно ще бъде между ляво и дясно, и въпросът е кой ще бъде онзи, който ще балансира , за да даде повече разум, повече мъдрост, и ако щете даже, повече идеи за управлението“, посочи той.

Във връзка с темата лидерът на АБВ предупреди, че държавата се нуждае от политики, които да стъпват не на популистки предизборни послания, а такива, които са изпълними, и по които се работи отдавна. Като пример той посочи, залегналия в платформата на Алтернатива за българско възраждане основен приоритет  – борбата с демографската криза.

„Хайде да видим кои са приоритетите на нацията. Не е ли по-важно да се обърнем с лице към демографската криза в страната, която е с размерите на истинска катастрофа. АБВ предлагаше, ако държавата наистина разполага с резерви в бюджета, те да бъдат дадени за безплатни детски градини. Това ще струва не повече от 500 милиона. Защото ако искаме да стимулираме младите семейства, то трябва да направим нещо за тях. Но в крайна сметка всичко зависи от възможностите на бюджета , а вие видяхте, че депутатите от мнозинството отказаха да коментират приходната му част, а се занимават с разходите“.

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *