monument_3d

Град Кубрат се включи в дарителската кампания за Мемориалния комплекс на хан Кубрат

105 години от откриването на гроба на кан Кубрат
Град Кубрат се включи в дарителската кампания за доизграждане на Мемориалния комплекс
                     

На 16 и 17 септември в Малая Перешчепина, Украйна ще се състои Международен събор на  българите „Към завета – Кубрат 2017“

Град Кубрат се включи в дарителската кампания за доизграждане на Мемориалния комплекс на кан Кубрат в Малая Перешчепина, Украйна. Дарени са 300 лева по банковата сметка на Сдружение Отечествен съюз партида „Хан Кубрат“.
През 1912 г. край днешното село Малая Перешчепина, Полтавска област, в Украйна е открит гробът на кан Кубрат – създателя на втората най-голяма държава в Европа през V| – V|| в.През 2001 г. по инициатива на Събора на българите в Украйна е положен паметник, на който със златни букви е написан девизът на кана  „В единението е силата“ и е прокарана историческа пътека.

monument_3d_backПрез 2012 г. по повод 100-годишнината  Международният благотворителен фонд „Кан Кубрат“ с президент Румен Спасов взема решение за изграждане на мемориал. Същата година се състоя първият многолюден и емоционален събор на българи от 14 държави – събират се над 3 500 души, сред които дипломати, депутати, представители на български обществени и землячески организации в България, Украйна, Молдова, Румъния, Франция, Италия, Испания, Финландия, Кабардино-Балкария, Татаристан и др.
На 16 и 17 септември, т. г. в Малая Перешчепина ще се проведе поредния всебългарски събор, организиран от инициативния комитет „Към завета на Кубрат“. Предвидени са разнообразни културни прояви – два дена надпявания и надигравания, екскурзии и кръгла маса. Целта на организаторите е всеки българин, независимо в коя част на света живее, поне веднъж в живота си да може да посети мястото, откъдето сме тръгнали като народ.
Установено е, че много народи считат себе си за потомци на Кубрат – и българите, и волжските, кримските и сибирските българи – татари, чувашите, карабалкарите и българите от Бесарабия, Банат, Македония, Западните покрайнини и др. С тази мисъл и съзнание всички те живеят и днес. Българите сме многобройни и пръснати по целия свят. Освен да си помагаме, нуждаем се от ценностната опора на вещо съхраняваната през вековете свещена българска национално-историческа символика.

Светломир КИРОВ

Print Friendly

Автор: Светломир Киров-спец.кореспондент на "Несебър нюз "


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *