Хороскопът на света е лош и то много лош. Това предсказа премиерът Бойко Борисов в ефира на Нова телевизия. Министър-председателят предупреди, че трябва много внимателно да се говори по темата за Турция, защото „по-близко от това няма”. Не само границата ни е обща, но и в Турция има много български изселници, изтъкна Борисов.

„Нищо не виждам в обозримо бъдеще, дори в средносрочен план, което да успокои света”, предрече премиерът. Няма разумен политик, който да подкрепи военен преврат, смята Бойко Борисов. По думите му да изкарваш танкове, самолети, срещу когото и да било, не е правилно, няма и кой да го подкрепи.

„Ние сме първите, които казахме да се внимава с ескалацията на насилие”, подчерта премиерът.

Борисов подчерта, че тези, които поддържат президента Ердоган, дават пример с това, което е случи в Афганистан с техния президент, после в Ирак със Саддам и в Либия с Кадафи. Тази жестокост, с която видно се действа и се накърняват правата на човека там, са водени от тази хронология, която следва в Азия, подчерта Борисов и допълни, че дава примери с държави, с които лидери общувал целия свят, до момента, до който им прекъснали житейския път.

Според Борисов на границата се „среща раздвижване”. „Движат се бежанци”, отсече той и поясни, че всеки ден в по 150-200 души залавят в България.

Нищо добро не ни очаква, но да не тревожа хората – и армията и полицията, и жандармерията, и най-големите им началници са там и се готвим за тежък проблем с бежанската вълна”, коментира Борисов.

Премиерът обяви, че е поканен на 24 август на среща с Ердоган в Истанбул. На 26 август пък има среща с Ангела Меркел. Всички в ЕС са разтревожени от това, което се случва в света, подчерта Борисов.

Междувременно в парламента военният министър Николай Ненчев обяви, че утре заминава на инспекция по границата ни с Турция.

Пред журналисти преди парламентарния контрол Ненчев не пожела да каже каква е степента на опасност за страната ни след размириците  в Турция. Имаме готовност допълнително да дислоцираме военни, изтъкна министърът. Има начертани планове. Имам готовност да увелича силите там многократно при необходимост, обясни военният министър.

Вземаме всички мерки, категоричен бе той.