Огромен пожар бушува в Благоевградска област. Огънят, западно от река Струма, Малешевска планина, е възникнал към 12:30 часа между селата Микрево и Каменица. Димът се вижда от Благоевград. Духа силен южен вятър.

Наземно гасене не може да се извършва, затова двата френски самолета, чийто капацитет за вода е по-голям от нашите военни вертолети, ще бъдат пренасочени.

Жителите на село Каменица, община Струмяни, получиха съобщение от BG Alert да се евакуират.

Снимка 676778

Източник: БГНЕС

Асеновград

Гори и в Асеновградско, къде единадесет екипа на пожарната гасят пламнали сухи треви и стърнища между язовир „40-те извора“ и село Козаново. Сигналът за пожара е подаден в 11:55 часа. Екипите са много, защото има силен вятър и е необходимо огънят да се ограничи бързо, обясниха от пожарната. Огнеборците се опитват да локализират пожара, за да не влезе в борова гора.

Няма опасност за населените места, но в близост има няколко вили, като огнеборците се опитват огънят да не достигне до тях.

Планината Славянка

Тази нощ ситуацията с пожара на границата с Гърция се влоши отново заради силния вятър. Огънят премина на българска територия и е навлязъл доста навътре.

Около 10 часа обаче гасеното трябвашу да бъде прекратено, заради експлозии в района. В района има голямо минно поле, заради взривове работата на огнеборците е преустановена и от двете страни на границата, а още в началото гръцките пожарникари гасяха преди всичко от въздуха.

Гасенето продължава от въздуха.

Експлозии на стари мини спряха пожарникари и военни в Славянка

Експлозии на стари мини спряха пожарникари и военни в Славянка

Силният вятър пак прехвърли пожара от Гърция у нас