Горан Благоев- Седмицата - Дарик радио (1)

Горан Благоев: Демографската криза е един от големите проблеми на България

45493033b6eac03b2287ee6fc9afd8f7_991x648

 

Демографската криза е един от големите проблеми на България. Това каза водачът на Републиканци за България в 23 МИР София Горан Благоев в интервю за „Седмицата“ по Дарик радио.

„Въпросът е не само да направим промяна в съдебната система и да преборим корупцията, а да преборим демографската криза, защото това е големият ни проблем. Въпросът не е само в ражданията. Републиканци за България сме за въвеждане на семейно подоходно облагане, задължително повишаване на ин витро процедурите, които държавата да поеме“, заяви водачът на 23 МИР София.

По думите му при наличието на 200 000 двойки с репродуктивни проблеми държавата трябва да се замисли какво да направи още. „Трябва да се поемат съпътстващите процедури при ин витро“.

Друго нещо, което Благоев изтъкна е, че трябва да се промени намаляването на диспропорцията между районите в страната и хората да имат нормални условия на живот и достъп до качествено здравеопазване и образование.

„Не отчитаме, че инфлацията чука на вратата ни. От Републиканци за България предвиждаме стимулиране на социално слабите и бедни семейства чрез ваучери, да се закупят необходими неща за децата в детските градини и училищата“, добави кандидатът за народен представител.

Горан Благоев категорично заяви, че правата на децата и грижата за тях трябва да се гарантират от семейството.

А работещите семейства  не трябва да се притесняват за финансовата си среда, затова е необходимо да им бъде осигурена адекватна работна среда.

„Има работещи семейства, в които единият родител е принуден да ходи на втора работа, за да издържа семейството си“, сподели Благоев.

По темата с инвестициите в българското образование, той е на мнение, че са твърде неефективни. „Лятото можеше да се използва за повече технологично обучаване на учителите и на учениците. По някакъв начин технологичната грамотност трябваше да се засили“, изрази мнение водачът на 23 МИР София на Републиканци за България.

„Хубаво е да има  индивидуална помощ за студентите решили да останат да учат в България, но трябва да бъде много прецизирано“, каза Горан Благоев и заяви, че от Републиканци за България задължително искат разходите за образование да бъдат 5% от БВП.

„Никога не е излишно да се мисли за увеличение на още от 5 до 10% на учителските заплати. Каквито и средства да дадем на един учител, реномето му пада, заради свръх информираността, в която живеем“.

По темата с недостига на места в детските градини той заяви: „Трябва да се изплаща компенсация на родителите, чиито деца не са приети в държавна детска градина, а при определен процент на новозастроени жилищни площи да се строят нови детски градини и училища“.

Републиканци за България  настояват за работеща икономика, а минималната заплата на годишна база трябва да бъде повишавана с поне 10%.

Също така кандидатът за народен представител припомни, че са за преизчисляване на пенсиите и безлихвени жилищни кредити за млади семейства.  А общинските свободни жилища да се продават на себестойност.

„При въвеждане на семейно подоходно облагане може да се мисли за помощ на самотните родители. Има нужда да се работи в тази посока. Трябва да работим този % да намалява“, допълни той.

Републиканци за България са за създаване на законови предпоставки за стимулиране на българското производство, намаляване на посредничеството и засилване на контрола каква храна ядат децата в училищна среда.

За стимулиране на културата трябва да се помисли как това трябва да се осъществи не само в големите, но и в малките населени места. Затова и от партията са за възкресяване на читалищата като културни средища както са били преди години.

„От Републиканци за България ще се стремим данъчното облекчение за младите семейства с деца, да не бъде годишно, а да бъде на месечна база“, каза още водачът на софийската листа на 23 МИР.

Почти няма сектор в България, който да не се нуждае от реформи. От подпомагане имат най-много нужда хората ударени от коронакризата – хотелиери,ресторантьори и хората на културата.

„България трябва да повиши контрола върху качеството на храната, която консумираме“, заключи Благоев.

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *