655-402-gyrciia

Горанов готов да оттегли пенсионната реформа, ако обществото е „против“

Избор между пожизнени пенсии с общ пул или срочни от личните партиди иска секторът

Финансовият министър Владислав Горанов е готов да оттегли предложената от него реформа във втория стълб на пенсионната система , ако надделеят аргументите „против“. В петък той публикува проектопромени в Кодекса за социалното осигуряване, според които втората пенсия ще е пожизнена, като парите от индивидуалните партиди ще се прехвърлят в общ пул, ако са над определен минимум.

Аргументи

„Проблемът с недостига на средства по индивидуалните партиди при по-дълъг от актюерски разчетения период на изплащането на пенсиите стои. Това, което сме предложили, е едно решение, но не е едиственото възможно. Ако аргументите „против“ надделеят, няма да внеса проекта в правителството. Но проблемът ще остане“, коментира Горанов пред Mediapool.

По-рано в понеделник той обясни, че ако пенсионер изчерпи индивидуалната си партида, ще трябва синовете и дъщерите му да му плащат пенсията, а създаването на общ пул би решил този проблем.

Пулът е единственият вариант за пожизнена пенсия

Асоциацията на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване ще излезе с позиция по въпроса до 10 май, каза председателят й Никола Абаджиев. Шефове на пенсионни компании коментираха обаче пред Mediapool, че общият пул е единственият вариант за пожизнено изплащане на втора пенсия. Недостатък на проекта е обаче, че липсва възможността за избор в момента на пенсионирането дали пенсията на човека да се изплаща пожизнено или за определен срок.

„В момента се запознаваме с проекта, в него има и принципно нови моменти. Нямаме представа кой е автор на проекта, ние не сме участвали в подготовката на текстовете. Не е публикувана и оценка на въздействието, а мотивите не са много ясни“, коментира Абаджиев. По думите му срокът за общественото обсъждане е твърде кратък и трябва да се увеличи.

Трябва да се запази възможността за избор

„Още от 2007 – 2008 г. алармираме, че въпросът с изплащането на пенсиите не е уреден. За пожизненото изплащане няма друг вариант освен чрез създаването на общ пул“, коментира изпълнителният директор на пенсионна компания „Съгласие“ Милен Марков. По думите му трябва да се помисли за запазването на възможността за избор на клиента дали да получава пенсията си за определен срок или пожизнено.

Според проекта на финансовото министерство хората, чиито натрупани средства не могат да осигурят пенсия в размер на поне 40% от социалната пенсия (тоест 47 лв. към момента), ще получават парите си накуп или за разсрочено след пенсионирането. Тези, които са натрупали средства, позволяващи пенсия в размер от 40% до 100% от социалната пенсия, задължително ще се прехвърлят в общия пул. Остатъкът над 100% ще може да остане в индивидуалната партида и за неговото изплащане ще има възможност за избор.

Общият пул не е като НОИ

„Основният недостатък на проекта е именно липсата на свобода на избора на хората – дали да получават срочна пенсия с фиксиран размер, с променлив размер или пожизнена пенсия“, смята и шефката на най-голямата пенсионна компания „Доверие“ Даниела Петкова. По думите й пулът е в интерес на хората, ако искат да получават пожизнена пенсия.

„Това, че събраните средства в индивидуалната партида преминават в пул, в момента, в който човек придобие право на пенсия, е именно гаранция, че капиталовите схеми няма да действат като солидарния пенсионен фонд в НОИ. Изключва се всякаква възможност пари от вноски на хората, които са все още в трудоспособна възраст, да се използват за изплащане на пенсии на хора, които са вече в пенсионна възраст“, каза тя пред БНР.

Опит за подбиване на пенсионната система

Опит да се подбие вторият пенсионен стълб видя в промените председателят на Балканския институт по труда и социалната политика Иван Нейков.Това е някакъв опит да се премахне заинтересоваността на хората от собствените им пари, да превърнем втория стълб във втори поред първи стълб, т.е. отново да премахнем капиталовата им същност и да ги насочим в някаква друга посока“, каза Нейков пред БНР. По думите му не е коректно да се правят съществени изменения, без да се направи предварителна оценка на въздействието. „В този случай ръскът да се сбърка е огромен“, смята експертът.

Социалното министерство все още е без позиция

Социалното министерство все още не е излязло с позиция по проекта на Горанов. Единственият коментар на министър Ивайло Калфин до момента е, че унаследяването на личните партиди задължително трябва да остане.

Липсата на оценка на въздействието е притеснителна

Липсата на оценка на въздействието на законопроекта на финансовото министерство е силно притеснително, коментира и Българската стопанска камара. Тя също счита, че триседмичният срок на обществено обсъждане е твърде кратък. Според камарата промени, свързани с частните фондове, трябва да се правят, едва след като приключи проверката на активите в сектора. „На фона на влошеното състояние на пенсионно-осигурителната ни система, вместо цялостна концепция за нейното стабилизиране, отново се предлагат промени само в единия осигурителен стълб. Убедени сме, че огромна заслуга за незадоволителното състояние на пенсионно-осигурителната система има нестабилността на законодателството в тази сфера. За 16 години от влизането му в сила КСО е променян 117 пъти. Това говори за липса на системен подход и дългосрочна визия за развитието на пенсионното осигуряване в България“, посочиха от организацията.

Print Friendly

Автор: Mediapool.bg


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *