По груби сметки, само за около месец след изборите, около 2, 5 млн. българи са подведени от предизборните обещания и излъгани от следизборните действия на ГЕРБ и Патриотите. Това обяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в началото на заседанието на Националния съвет на столетницата.

Нинова извади статистиката за парламентарната подкрепа, според която правителството „Борисов“ 1 било избрано със 162 гласа „За“ и 77 „Против“. Кабинетът“Борисов“ 2 пък получил 136 гласа „За“ и 97 „Против, а настоящият трети кабинет на Бойко Борисов получил 133 гласа „За“ срещу 100 гласа „Против“.

БСП освободи петима членове на Изпълнителното бюро

БСП освободи петима членове на Изпълнителното бюро

Избрани са трима нови членове…

„Числата показват, че въпреки подаваните оставки, въпреки спечелването на изборите, парламентарната подкрепа за ГЕРБ намалява, а вотът „против“ се увеличава в годините“, анализира Нинова.

По повод съвместното управление между ГЕРБ и Обединените патриоти, Нинова припомни, че когато „Атака“ подкрепяла решения на правителството на БСП, това било представено от ГЕРБ в Европа като огромен проблем и отстъпление от демократичните принципи. „Днес те официално си партнират с националистически партии, които призоваваха за излизане от ЕС и НАТО, изгонване на чуждестранните инвеститори и днес ЕНП приема това безрезервно“, коментира Нинова. Според лидера на БСП има двойни стандарти и те показвали, че не са важни принципите на демокрацията, европейските ценности, а е важна единствено властта.

Миков се съгласи, че Нинова управлява еднолично

Миков се съгласи, че Нинова управлява еднолично

Погрешен подход е парламентарната група и Изпълнителното бюро на БСП да се разделят

Нинова упрекна ГЕРБ и Патриотите за това, че се отказали от предизборните си обещания. „Няма друго правителство, което по-малко от месец след изборите да е подменило вота на българските граждани, които гласуваха за тях“, подчерта „червеният“ лидер.

Нинова критикува Патриотите за това, че се отказали от намерението си минималната пенсия да стане 300 лв. и да се преизчислят всички пенсии. Освен това ГЕРБ и Патриотите се отказали и от предизборното обещание във всяко населено място да има полицай и съставът на МВР да се увеличи, както и от намерението си да подсилят Министерството на отбраната с 6000 души.

Нинова скастри ГЕРБ, тъй като се отказали държавата да поеме ин витро процедурите на семействата с репродуктивни проблеми. Тя обаче изтъкна, че правителството припознало мярка, предложена от БСП- за безлихвените кредити на млади семейства.

По думите й, парите за саниране се увеличат за сметка на хората, които трябва да го съфинансират със собствени средства. Едни български граждани получили без да плащат, други щели получат саниране, като си доплатят, а трети въобще нямало да получат.

Управляващите и опозицията вече внесли първите си закони. „Те внесоха Закон за концесиите, ние- Закон за преизчисляване на всички пенсии“, изтъкна Нинова.

Нинова предложи на Националния съвет да обсъдят внесеното от ГЕРБ решение за референдума. Червеният лидер припомни позицията на Националния съвет на БСП от края на миналата година, която е „за“ въвеждане на смесена избирателна система. Нинова предложи Националният съвет да възложи на Изпълнителното бюро и парламентарната група да бъдат избработени промени в закона за въвеждане на мажоритарната смесена система.

Лидерът на столетницата посочи, че стартират срещи с областните съвети и общините. „Преминахме две тежки кампании, зявили сме, че ще сме опозиция, но това трябва да се случва и по места“, отсече Нинова.