Purvanov.17.06.2016-2cae4fbc

Георги Първанов: Гьокче е персона нон грата, той трябва да напусне страната

„В моите очи турският посланик Сюлейман Гьокче е персона нон грата. Той трябва да напусне страната ни. Действията му отдавна надхвърлят добрия тон на дипломацията. Такива безобразия не е имало в цялата съвременна история на България. Този посланик работи против добрите отношения между страната ни и Република Турция, установени от мен по времето на президента Ахмед Неждет Сезер и тогавашния премиер Ердоган“, заяви пред медиите в Кърджали президентът Георги Първанов.

Той присъства на предизборна среща на Kоалиция „АБВ -Движение 21“ с обществеността.

„Турция хвърля тежка сянка върху демократичността на предсрочните парламентарни избори в у нас. Намесата на Анкара представлява заплаха за свободния вот. Подобна намеса не е имало дори в изборите във васалната Източна Румелия, веднага след Руско-турската освободителна война“, каза още президентът.

Първанов очаква по-голяма категоричност от президент, премиер и лидери на политически сили по отношение на намесата на Турция във вътрешните ни работи. Той препоръча  при президента да бъде проведено съвещание във формата на Консултативния съвет за национална сигурност. Необходимо е държавният глава да постави въпроса пред цяла Европа за турския натиск и вмешателство. Вместо това българските институции и правителство са се снишили, каза още Първанов.

Той припомни, че в книгата „Стратегическа дълбочина“ на бившия турски премиер Ахмед Давутоглу, очертаваща параметрите на днешната турска външна политика е отбелязано, че наличието на малцинства и религиозни символи у съседите са основание за претенции. Днес изявленията на турски висши представители надхвърлят всякакви граници, каза още Първанов.

Той препоръча водачите на партийни листи в Девети кърджалийски многомандатен район да излязат със съвместна декларация срещу вмешателството. Първанов каза също, че създадената с намесата на Турция партия ДОСТ е укорима в морален аспект още от  учредяването си. Секретните служби и компетентни органи трябва да преценят дали няма нарушаване на българското законодателство.

Информация на Епицентър.бг

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *