Gyokov_photo

Георги Гьоков: БСП подкрепя промените в Закона за хората с увреждания, но е нужна цялостна реформа на ТЕЛК

 

 

„Хора с увреждания излязоха на протест пред Министерския съвет с две искания. Първо, в дневния ред на правителственото заседание тази седмица да влезе Наредбата за медицинската експертиза, като промените да гарантират по-кратки срокове за издаване на решение на ТЕЛК, както и придружаващите заболявания също да се вземат предвид към основното, когато се определя неработоспособността.

Второ, Народното събрание да гласува промените в Закона за хората с увреждания, инициирани от омбудсмана, които да им гарантират подкрепа, докато чакат решението от ТЕЛК. Този законопроект удовлетворява поне втората част от исканията на протеста и затова от парламентарната група на „БСП за България“ ще го подкрепим.“ Това заяви народният представител от „БСП за България“ и председател на Комисията по труда, социалната политика и демографската политика Георги Гьоков от парламентарната трибуна по време на обсъждането на промените в Закона за хората с увреждания.

По неговите думи обаче в медицинската и трудовата експертиза остават много фундаментални проблеми, които предстои да бъдат решавани.

„От БСП сме готови да дискутираме тези проблеми, да даваме решения, да стигнем до ефикасна законодателна инициатива, защо не и до цялостна реформа, която да направи медицинското, особено трудовото освидетелстване, ефективно и работещо, и индивидуализирано, за да може всеки човек с увреждане да получава точните условия на труд, на първо място, точните социални и други услуги, от които се нуждае, на второ място. И да направим живота на тези хора по-лек и достъпен, защото им го дължим“, категоричен бе депутатът от левицата и подчерта: „Истинското облекчение за тези хора, истинската помощ и това, което наистина им дължим, ще стане с една цялостна реформа в ТЕЛК.“

 

 

 

 

Линк към новината на официалния сайт на БСП:

https://bsp.bg/news/view/23705-georgi_gyokov__bsp_podkrepya_promenite_v_zakona_za_horata_s_uvrejdaniya_no_e_nujna_tsyalostna_reforma_na_telk.html

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *