Акцията на ГДБОП във Фонда за лечение на деца в чужбина няма да попречи на лечението на деца, увериха от прокуратурата.

В хода на акцията са задържани осем лица, стана ясно на брифинг в спецпрокуратурата, който бе даден 24 часа след като директорът на Фонда Павел Александров и още 7 служители бяха задържани.

Чака ни списък с 60 деца, обяви новият шеф на Фонда за лечение на деца в чужбина

Чака ни списък с 60 деца, обяви новият шеф на Фонда за лечение на деца в чужбина

Пилософ е запознат с технологията на функциониране на фонда

Предстои наблюдаващият прокурор да реши кои от тях ще бъдат привлечени като обвиняеми.

На брифинга стана ясно, че ГДБОП работи по случая от юни миналата година. При разработката са използвани СРС.

Благодарение на акцията е неутрализирана организирана престъпна група, като членовете й са извършвали длъжностни престъпления.

Претърсени са шест домашни адреса, като са иззети множество документи. На документите са направени ксерокопия, за да не бъде попречено на лечението на децата.

ГДБОП удари Фонда за лечение на деца в чужбина

Обновена

ГДБОП удари Фонда за лечение на деца в чужбина

В ареста са 8 души, включително шефът на фонда Павел Александров

В дома на шефа на фонда Павел Александров са намерени 16 000 евро, както и юбилейни монети с висока стойност в сейф. Те са дадени за експертиза.

Престъпленията, които са установени, са свързани с длъжностни присвоявания, несъобразно разходване на целеви средства, договори с експерти, които са външни на фонда и са насочвали децата за лечение в български болници, към които работят те самите.

Не са установени случаи на изнудвания за подкупи, които да са искани от родителите.
Разследването на ГДБОП касае лечението на деца в България.

Даниела Попова, ръководител на специализираната апелативна прокуратура оцени вчерашната реализация на ГДБОП като „успешна”.

По думите й е неутрализирана организирана престъпна група, занимаваща се с длъжностни престъпления. В момента текат разпитите на свидетели, чиито показания са от съществено значение за изясняване предмета на делото.

„Събираме доказателства за множество престъпления, някои от тях касаят сключване на неизгодни договори с лице, използвано за посредник с чуждестранна болница, такава възможност в правилника няма”, заяви Попова.

Тя поясни, че е използвана и квартира в апартамент, в който са настанявани деца, лекувани във Франция, чиито договор за наем е десетократно пъти по-висок от свободния наем. Договорът е за 200 хиляди лева. За другите държави са използвани посолствата и стойността на разходите е в пъти по-ниска.

В други страни освен Франция такива договорни отношения за наем няма. Според разследващите Павел Александров е избрал на приятелски принцип Маргарита Мунос, собственичка на апартамента, в който са били настанявани децата. Тези средства са искани от бюджета на Министерство на здравеопазването.
„Не казвам, че това са целеви средства за лечение на деца, но тези разходи е можело да не бъдат извършени“, коментира Даниела Попова.

Стана ясно още, че разследващите са установили връзка между лекарите, които са в списъка с външни експерти на фонда и директора Павел Александров. Като факт бе изтъкнато, че повечето от тези общо 50 външни на фонда специалисти имат само по едно или нула становище, а трима от тях имат по над 90 становища. Тяхното мнение е било търсено при спешни случаи, при които не се изисква решение на Обществения съвет на фонда, а на неговия директор, който е икономист по образование. Той е възлагал спешните случаи на въпросните лекари.

Схемата е била следната: фондът изплаща на съответното лечебно заведение парите, които са необходими за лечението, след това лечебното заведение връща определен процент на посредника си.

Разследващите са установили налични одобрения за лечение на деца още преди да е започнала каквато и да е процедура. Има установени и длъжностни присвоявания, допълни Попова. Например, открита е пътна книжка на личния автомобил на директора, в която той е установявал пробега километри, за което е получавал съответни суми пари.

„Имаме установени и целеви средства за лечение на деца, които са изразходвани не по предназначение. Има събрани доказателства за един лекар, който е изпращан на обучение в чужбина, за което е получил 10-12 хиляди лева.

„Предстои работа по материалите събрани вчера и едва тогава можем да кажем дали ще разширим кръга на престъпленията на лицата, които са привлечени като обвиняеми”, обясни Даниела Попова.

Румяна Арнаудова, говорител на Главния прокурор, заяви, че основната линия, която касае това досъдебно производство е лечението на деца на територията на България, както и комисионни договори, сключвани от фонда и фирми, които са осъществявали така наречената логистика по лечението на децата.

В рамките на вчерашната операция са получили съдействие на МЗ, представители на инспектората на това министерство, както и на ДАФИ по време на претърсванията в служебните помещения. С тяхна помощ разследващите не са вземали оригинали на документи на деца, които се намират в процедура по отпускане на пари за лечение. Всичко, което е иззето са били копия на документи и действията на прокуратурата не могат да доведат до преустановяване, забавяне или затрудняване на процеса по отпускане на средства за лечение на деца. Тези наши действия не са пречка за лечението на децата.

Събрани са доказателства за корупционни практики и за организирана престъпна група, извършвала престъпления по служба, безстопанственост и нецелево разходване на средства от този фонд.

Разследването ни не е установило искане и получаване на подкупи от родители на деца, които се нуждаят от лечение. Данни за това на практика да са изнудвани лица, за да се отпуснат парични средства за лечение на децата им няма и ние не разследваме такива. Имаме данни за друг вид подкуп от директора на фонда”, посочи Арнаудова.

Деца, които се нуждаят от лечение по препоръка на експерти, се насочват за лечение към български здравни заведения, където такова лечение е било проведено и в резултат на действията на директора на фонда на практика са били изплатени средствата за лечението на децата от НЗОК и са доплащани средствата от самия фонд.

На брифинга стана ясно, че по повод сигнал на министъра на здравеопазването за Фонда на 6 април тази година СГП е отказала да образува досъдебно производство. Към сигнала на министъра на здравеопазването е бил приложен доклад от извършена административна проверка.

Този отказ в момента се намира в Апелативна прокуратура София, тъй като е подаден сигнал от министъра на здравеопазването срещу постановлението на СГП и в момента се извършва проверка. Материалите, с които в момента се запознават прокурорите от Апелативна прокуратура, са около 5 хиляди страници. Тази проверка не касае нито едно от направленията на Специализираната прокуратура.

Данните касаят нецелесъобразно разходване на средства за командировки, има констатации за незаконосъобразно допълнително трудово споразумение или заповед за заместване.

Установени са в хода на проверката от МЗ проведени чуждоезикови обучения, без да има съответни документи за необходимостта от повишаване на езиковата компетентност на служителите на фонда.
Има незаконосъобразни разходи за работно и представително облекло, както и за външни експерти, тъй като законът забранява те да бъдат членове на контролни или управителни органи на производители на лекарствени средства. Такива експерти са били ползвани.

Има данни и за нарушения при издаване на разрешения за лечения извън държава членка. По-скоро в доклада се посочва, че има законодателен пропуск.

По отказа на СГП да образува производство по сигнала на министъра се извършва служебна проверка, актът не е окончателен и ще бъде подложен на инстанционен контрол.