Без инциденти приключи третият протест в Габрово, който се проведе снощи, съобщиха от полицията на извънреден брифинг относно ситуацията в града.

Протестът започна мирно от централния площад на града. Близо 800 демонстранти се събраха пред сградата на Общината въпреки и за пореден път отново поискаха от институциите сигурност, както и равни права и задължения за всички български граждани.

Не може повече да се стърпи, щом те са оправдани, защитени, нахранени, без да ходят на работа, без да си плащат сметките, без да плащат данъците, а ние се трудим, да кажем, че това стига, заяви един от демонстрантите.

Шествието премина по централните улици и булеварди на града и затрудни движението. Жандармерията препречи с плътен кордон пътя на протестиращите към къщи, обитавани от ромски семейства. Това породи недоволство сред хората, които ги освиркаха. Тогава обаче униформените свалиха шлемовете и щитовете си и бяха аплодирани от протестиращите. Така на практика протестът приключи.

От полицията съобщават, че са били изградени няколко контролно-пропускателни пункта, през които са били допускани демонстрантите. При проверките са били установени седем лица без документи за самоличност, които са носели боксове и палки. Те са били отведени в районното управление, където са им били съставени актове за административно нарушение.

В Габрово излязоха на протест за трета поредна вечер

Обновена

В Габрово излязоха на протест за трета поредна вечер

В протестното шествие участват около 500 души, ситуацията е спокойна

Очаква се днес отново да се състои масов протест. Органите на реда посочват, че все още няма официална информация дали към него ще се присъединят и хора от други градове, но МВР има готовност за предотвратяване на евентуални ексцесии. Поредната демонстрация ще започне около 18.00 часа.

Припомняме, напрежението в Габрово ескалира, след като на 7 април трима роми пребиха продавач в денонощен магазин за забележка.

Полицията задържа отговорните, но малко след това те бяха освободени. Това предизвика сериозно напрежение в областния град – стотици жители излязоха на протест на 10 април и дори се опитаха да нахлуят в сградата на местното следствие.

По този повод вчера, 11 април, военният министър Красимир Каракачанов свика извънредна среща в МС, на която увери, че ситуацията е овладяна.

В Габрово няма ромски гета, уверява кметът

В Габрово няма ромски гета, уверява кметът

Тя отрича в града организирано да се заселват роми

Случаят стана повод и за коментар от страна на лидера на „Воля“ Веселин Марешки, според който скандалът в Габрово е инсценировка, за да се вдигне „позасъхналият“ рейтинг на Каракачанов. Той настоя военният министър да се извини на целия български народ.

От своя страна вицепремиерът Томислав Дончев изрази мнение, че напрежението в Габрово е факт и не бива поради политическо лицемерие да се отрича.

Малко след това стана ясно и че тримата роми остават в ареста за постоянно. Спрямо тях са повдигнати обвинения за побой и нанасяне на лека телесна повреда.

Независимо от това отново се състоя протест, като този път се събраха хиляди недоволстващи. Стигна се до сблъсъци и ранени граждани. В размириците пострадаха оператор, репортер и полицай.

Така се стигна и до подаването на оставка от страна на  шефа на полицията в Габрово в града по искане на премиера Бойко Борисов.

Шефът на полицията в Габрово е подал оставка

Обновена

Шефът на полицията в Габрово е подал оставка

След като Борисов и Маринов му поискаха оставката