Катастрофа с учебно-боен самолет L – 39 ZA е станал при подготовката на демонстрации за авиошоу в Трета авиационна база край Граф Игнатиево, съобщиха от Министерството на отбраната (МО).

Избухнали са пожари. Взети са мерки за локализирането им.

Провежда се разследване. Работи се по установяване на причините за инцидента.

Военният министър Атанас Запрянов отменя предвиденото за утре авиошоу.

Беше планирана програма с участието на българските ВВС и „Гранична полиция“, с гости от военновъздушните сили на Германия, Гърция, Унгария, САЩ и швейцарската компания „Pilatus Aircraft“. Подготвяха се демонстрации със самолети МиГ-29, Су-25К, C-27J „Спартан“, L-39ZA, PC-9M, Z 242L и вертолети Ми-24, Ми-17, AS-532AL Cougar и Бел-206 от състава на българските ВВС.

По информация на bTV има загинали пилоти. Данните не са официално потвърдени. Твърди се, че жертвите са двама пилоти, които не са от състава на Трета авиобаза.

„Настъпил е тежък авиоинцидент при авиобаза „Граф Игнатиево“. Самолет L-39 Albatros се е разбил по време на тренировъчен полет. Няма официално потвърждение за жертви“, съобщават от Министерството на отбраната за медията.

Подновяват разследването на смъртта на военния пилот Валентин Терзиев

Подновяват разследването на смъртта на военния пилот Валентин Терзиев

Това реши Военно-апелативният съд

По думите на медийния съветник на министъра на отбраната Евелина Бранимирова разследването на инцидента се поема от Военна полиция.

„На този етап не можем да потвърдим нито за пострадали, нито за смъртни случаи. Изчакваме разследващите органи да кажат какво се случва. На място са компетентните органи от Военна полиция“, заяви тя. Бранимирова каза още, че министър Запрянов пътува към мястото на инцидента.

Тя посочи също, че не може да каже къде точно е станала самолетната катастрофа. „Мога само да кажа, че става въпрос за учебно-боен самолет L-39 – двуместен“, отбеляза Бранимирова.

Преди инцидента, днес в авиобазата край Граф Игнатиево беше президентът Румен Радев, който участва в полет със самолет на ВВС на САЩ.

Радев призова правителството на РСМ да се върне към реализма

Радев призова правителството на РСМ да се върне към реализма

Отношения между двете страни ще се градят на сключените споразумения

Пред Нова телевизия бившият военен министър Велизар Шаламанов коментира, че подготовката на пилотите ни е недостатъчна поради липса на модерна техника и летателни часове.

Според авиационния журналист Димитър Ставрев пък е възможно разбилият се самолет да е един от двата L-39 ZA, които са се върнали от ремонт от Чехия. Той изтъкна, че самолетът е учебно-тренировъчен, а не военно-транспортен, както първоначално бе съобщено от Министерството на отбраната. „Той е двуместен, в него обикновено летят инструктор и обучаем. През 1986 г. такъв е доставен за пръв път в България от бивша Чехословакия, тогава сме получили 36 броя. С годините те са намалели поради по-малката численост на ВВС. Само 3-4 от тях летят в момента, тъй като липсват средства и желание за ремонт“, обясни Ставрев.

Той се опасенява, че може екипажът да не е имал време да катапултира.

По-късно по военното министерство обявиха, че Атанас Запрянов и заместник-началникът на отбраната Цанко Стойков ще дадат изявление за медиите в района на авиобазата в Граф Игнатиево в 16 ч.

В брифинга ще участва и командирът на ВВС генерал-майор Димитър Петров.

От пресцентъра на Министерския съвет съобщиха, че към авиобаза „Граф Игнатиево“ пътува и служебният премиер Димитър Главчев.

Инцидент на учение със "Спартан" се размина без жертви и ранени

Обновена

Инцидент на учение със „Спартан“ се размина без жертви и ранени

Нанесени са материални щети по машината

От държавното обвинение информират, че екип от военни прокурори и следователи, съвместно със служба „Военна полиция“, започва разследване за установяване причините и обстоятелствата около инцидента, станал в обедните часове на 13 септември. За образуваното досъдебно производство е информиран и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов.

Предстои извършването на оглед на местопроизшествието, установяване и разпит на свидетели и на всички длъжностни лица, свързани с планирането, осъществяването на тренировъчния полет, поддръжката на летателната и наземната техника.

Ще бъде иззета цялата документация, касаеща случая. Предстои да бъдат назначени на множество експертизи.

Впоследствие вътрешният министър Атанас Илков потвърди, че има пострадали при авиоинцидента, като най-вероятно става въпрос за пилотите. Той уточни, че няма данни за пострадали граждани.

Министърът посочи, че пет екипа с 15 служители на МВР участват в аварийно-спасителните дейности. Пожарът на мястото е потушен.

По информация на БНТ събраните данни до момента сочат, че най-вероятно пилотът и инструкторът са получили нареждане да изпълнят поредица от сложни маневри на пределно ниска височина и след това да кацнат.

Освен със специфична сложност маневрите се отличавали и с голяма атрактивност. Уточнява се дали при третата или четвъртата маневра машината е паднала в гората край авиобазата. Поради пределно ниската височина на полета се предполага, че двамата пилоти не са имали време за реакция, за да катапултират.

Припомняме, че военен пилот загина по време на нощно учение с изтребител МиГ-29, който падна на 9 юни 2021 г. в морето край Шабла. По случая бяха обвинени двама военнослужещи за причиняване на смърт заради немарливост. През септември миналата година обаче Военната прокуратура прекрати разследването с мотив, че не може да се търси дисциплинарна отговорност от длъжностни лица от Военновъздушните сили заради изтекла давност.

От БДЖ съобщиха, че допълнителните влакове между Пловдив и Граф Игнатиево се отменят. Те бяха организирани за удобство на желаещите да посетят авиошоуто във военновъздушната база в Граф Игнатиево, което днес беше отменено заради инцидента.

На всички закупили билети за въпросните допълнителни влакове ще им бъде възстановена пълната сума след представяне на валиден билет на билетна каса.