Служебният регионален министър Виолета Коритарова подписа тази седмица нови 74 споразумения с 32 общини за финансиране на инфраструктурни обекти на обща стойност 127 млн. лв. по Инвестиционната програма за общински проекти. 21 от проектите са за ВиК обекти, съобщиха от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).

Соразуменията са подписани с общините Златарица, Ружинци, Борован, Добричка, Тервел, Кюстендил, Ловеч, Луковит, Троян, Якимово, Септември, Садово, Стамболийски, Тутракан, Сливен, Твърдица, Баните, София, Етрополе, Копривщица, Мирково, Своге, Раднево, Чирпан, Маджарово, Свиленград, Симеоновград, Харманли, Велики Преслав, Смядово, Ямбол и Първомай.

До края на юли към общините вече са преведени над 85 млн. лв. за авансови и междинни плащания“, обяви Коритарова и призова кметовете да работят активно по процедурите за избор на изпълнители за успешната реализация на проектите. Тя припомни, че до началото на септември кметовете могат да направят промяна в проектите, за които все още не са подписали споразумение и ги призова да се възползват от тази мярка, ако имат по-приоритетни и спешни задачи за населението, предвид ситуацията в страната.

От началото на годината са подписани 1300 споразумения за подадените от общините 1790 проектни намерения за над 2,5 млрд. лв. Искания за окончателни плащания са получени в МРРБ от общините Лесичово, Тервел и Ивайловград за три обекта, а 78 общини са подписали всичките си споразумения.