50ccd55711c1b7319f346bbb4cd07cda

Вижте как се разпределят депутатските мандати във 2 МИР Бургас

Автор: Иван КОЛЕВ

Въпреки малката извадка до 22:30 часа Флагман.бг дава твърда прогноза за 13 мандата, последният 14-ти е висящ

 

Нощта ще е инфаркта за коалицията ГЕРБ-СДС, тъй като първите реални резултати при обработка на 14,21 % от предадените протоколи в РИК Бургас започват да променят картината.

От РИК сочат, че от 739 секционни избирателни комисии са приети протоколите на 105 от тях – данни предимно от град Бургас и близките населени места.

Това, което се вижда от протокол на РИК, подаден в 22:30 часа, е че броят на избирателите е 56 780 плюс дописаните са 697. Броят на гласувалите е 24 936. За Втори МИР-Бургас това означава 43,92 % активност, което е много над отчетената за страната.

 

 

ИТН има 26,13 %, ГЕРБ-СДС – 25,89 %, ДБ – 13,85 %, БСП -12,47 %, ДПС – 1,68 % (този резултат е нереалистичен, тъй като 95% от избирателите на Движението са в отдалечени населени места в общините Руен, Сунгурларе, Айтос и Поморие. Именно въпросните 4 общини дават реалната картина за подкрепата на ДПС. Като се има предвид, че партията на Ахмед Доган си върна 3 големи населени места в айтоска община можем да очакваме, че те ще запазят влиянието си от около 10-13 % за Бургаска област, б.а.).

„Изправи се! Мутри вън!“ също имат висок резултат – 6,06 %, ПП „Възраждане“ са с 4,05 %, „Българските патриоти“ – 3,57 %, „Българско лято“ на Васил Божков – 1,83 %.

Флагман.бг се допита до три предизборни щаба, които дават приблизително следната картина:

Категорично ИТН и ГЕРБ-СДС получават по три мандата, ДБ, БСП и ДПС – по два мандата, а ИСМВ – един.

13-те мандата са сигурни, а в следващите две денонощия последният 14-ти ще прескача от партия в партия.

Еднакъв шанс да получи още един депутат в Бургас има ИТН, увеличавайки своите мандати от 3 на 4. Изненадата обаче ще е още по-голяма, ако отиде в „Демократична България“, която има близо 14 %, но това засега звучи нереалистично, тъй като тази коалиция е популярна предимно в областния център и крайморските общини на юг, а отдалечелените гласове все още на се достигнали до РИК.

Дългогодишни наблюдатели на изборния процес смятат, че при преразпределението 14-ият мандат с най-голяма вероятност ще отиде в ИТН или при ИСМВ.

Със сигурност депутати от 2 МИР Бургас стават: Режисьорът Ивайло Вълчев, гимнастичката Християна Тодорова и адвокат Златомира Карагеоргиева-Мострова.

От ГЕРБ-СДС – журналистът Любен Дилов-син, енергийният експерт Жечо Станков, експертът по еврофондове Деница Николова (ако не бъде изместена от друг по-напорист местен активист, б.а.)

От „Демократична България“ – ит предприемачът Ивайло Мирчев и бургаският ресторантьор Димитър Найденов.

От БСП – икономистът Петър Кънев и университетският преподавател проф.Юлия Йоргова, чието народно представителство обаче виси на косъм, тъй като карнобатският юрист Тодор Байчев разви голяма преференциална кампания.

От ДПС изпращат със сигурност Севим Али и дългогодишният председател на ОбС Руен Ешереф Ешереф.

От „Изправи се! Мутри вън!“ заминава предприемачът Живко Табаков. В Несебър общинският съветник Георги Манолов направи поразителен резултат, събирайки огромен преференциален вот, с който може да измести втория в листата адв.Драгомир Ошавков. Ако се получи завъртането по системата Хеър-Ниймайер от 4 април и мандатът дойде при ИСМВ несебърлията Георги Манолов ще замине за жълтите павета, което автоматически след това го прави сериозен претендент за кметския стол в община Несебър след две години.

Print Friendly

Автор: flagman.bg


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *