БСП внася сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров срещу председателя на КЕВР Иван Иванов.

Лидерът на Столетницата Корнелия Нинова обясни, че причината за сигнала е днешното изказване на Иванов в зала. Той отказал да се намеси в сделката за ЧЕЗ. Наказателният кодекс предвижда за това до пет години лица лишаване от свобода, подчерта соцлидерът.

Утре Левицата внася искане парламентът да освободи Иван Иванов от ръководния пост в КЕВР. Защо господин Иванов прави това, пита Нинова. Според нея той искал да прикрие ЧЕЗ, Гинка Върбакова и покровителите й.

Тя посочи, че Иван Иванов трябва да отговаря за длъжностно престъпление с отказа да се намеси КЕВР в сделката, която си вървяла. Няма да оставим до края тази сделка, категорична е Корнелия Нинова.

Тази сделка е тъмна и задкулисна от началото до края, убедена е Корнелия Нинова. Няма да оставим тази тъмна сделка да се случи на гърба на българския народ, допълни тя. Червените не предлагали заместник на Иван Иванов, само искали той да си понесе отговорността.

Нашата работа е да покажем пороците, заяви още Корнелия Нинова. Други институции трябвало да посочат кои са покровителите на Гинка Върбакова. Законите се приемат и изпълняват такива, каквито са, отсече тя за поведението на Иван Иванов.

Комисията за ЧЕЗ свърши много работа, това каза лидерът на БСП за днешната оставка на Жельо Бойчев.
С днешния брифинг за председателя на КЕВР левицата не замазвала случая. Поведението на Бойчев било брилянтен пример как се постъпва в политиката. Заедно сме и ще работим заедно, доволна е Нинова.

Припомняме, на 22 февруари 2018 г. стана ясно, че чешката ЧЕЗ е одобрила сделката за продажба на активите в България и купувача „Инерком Груп“. Последва скандал, който предизвика министърът на енергетиката Теменужка Петкова да подаде оставка, защото познава собственикът на фирмата Гинка Върбакова. Делян Добрев, депутат от ГЕРБ и бивш енергиен министър, изказа съмнения по отношение на сделката и по-точно спрямо това дали купувачът има опит и може да осигури поддръжката на ЕРП на една трета от България.

От интервю на Гинка Върбакова стана ясно, че сделката за активите на ЧЕЗ може и да не минава за одобрение от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Това беше потвърдено от шефа на Комисията Иван Иванов.

Едновременно с това скандалът достигна и в Чехия, като изданието Lidové noviny започна собствено разследване. То излезе с информацията, че две банки са обещали финансиране на сделката, въпреки че според предишна публикация половината от сделката се финансира от офшорки.

Лично премиерът на Чехия Бабиш се е ангажирал пред Борисов да предаде документите от проверката на ЧЕЗ. Самият чешки премиер обаче коментира пред родното издание, че е шокиран от случващото се. Впоследствие от правителствения пресцентър суобщиха, че чешкият премиер е обещал съдействие, ако България прояви желанив да участва в сделката.