768x432dwdwdwd

БСП иска бърз механизъм за изкупуване на прасетата, отглеждани в „заден двор“

БСП иска бърз механизъм за изкупуване на прасетата, отглеждани в „заден двор“

Управляващите мълчат по темата за екологичните и здравните рискове от трупозаравянето на животните

БСП настоява изпълнителната власт бързо да изработи механизъм за изкупуване на прасетата, отглеждани по модел „заден двор“ на пазарна цена, за да се подпомогнат собствениците и да спре социалното напрежение. Предложението бе направено в Стара Загора от зам.-председателя на ПГ на „БСП за България“ Драгомир Стойнев и депутата Георги Гьоков, сред разговор с представители на Областната колегия на Българския ветеринарен съюз по повод кризата с Африканската чума по свинете.

„В поредната криза на държавата на ГЕРБ сме, при която пак има протести и неработещи институции. От 4 години наблюдават наближаването на заразата. Гневът на хората е справедлив заради несвършеното, но и заради това, че в момента няма конкретни решения на проблема, а хаосът и несигурността се задълбочават“, заяви Драгомир Стойнев.

На пресконференция, в която участва и д-р Трайко Алчев, председател на Областната колегия на Българския ветеринарен съюз, стана ясно, че сред стопаните, които да получат подкрепа, трябва да са и тези, които не са регистрирали животните си.

„Не са толкова леки и евтини процедурите по регистрация, затова преди избухването на чумата преди няколко години предложихме облекчена регистрация и режим, подобен на регистрацията на домашните любимци, но това не бе прието, въпреки че така поне щеше да знаем колко и къде са животните. Ако сега се премине към евтаназия, има риск животни да бъдат укрити.

Освен това стопаните са изключително недоволни и от таксата „екарисаж“, която плащат всяка година, а реално капацитет от екарисажи при криза няма“, обясни д-р Алчев. До момента са унищожени 100 хиляди прасета от индустриални ферми – това представлява около 16 милиона лева, като ЕК може да покрие до 70% от преките разходи. Около 99% са промишлено отглежданите прасета у нас, малко над 1 % са животните отглеждани в „заден двор“.

Държава, която се хвали, че има излишък, може да реши проблема на малките лични стопанства, смятат народните представители. Драгомир Стойнев обяви, че БСП ще поиска и промяната на самите процедури по регистрация в посока максимално облекчаване.

В дългосрочен план и за излизане от хаоса в сектора социалистите започват консултации с представители на браншовите организации в земеделието, за да се върнат те като партньор при вземане на решения и изпълнение на политики. Една от задачите ще е и подготовка на Закон за браншовите организации в земеделието.

БСП ще предложи и възстановяването на закритата Национална ветеринарномедицинска служба. В мандатите на ГЕРБ започна постепенно унищожаване на системите за превенция, защита и контрол в сектор животновъдство. Драгомир Стойнев поиска да бъде възстановено и подписването на ежегоден Национален рамков договор между Министерството на земеделието и Българският ветеринарен съюз, което не се е случвало от 2014 г., както и връщането на практиката всяка година да се подготвя и изпълнява годишна Държавна имунопрофилактична програма и Програми за надзор и ликвидиране на болестите по животните.

Георги Гьоков очерта социалните последствия от кризата – унищожаването на бранша животновъдство и последваща безработица, скок на цената на свинското месо и екологични рискове. „На този етап загубите са при свиневъдите. Това обаче ще повлече след себе си и преработвателната  индустрия. Няма анализи, но свиневъдният бизнес осигурява около 600 млн. от оборота в страната и 50 на сто от вътрешното потребление на месо.

Еврокомисарят по здравеопазване и безопасност на храните в ЕК ни предупреди, че „България е на път за изгуби целия отрасъл“. Това показва две неща: първо, не сме осъществили превантивни действия през последните 2-3 години и второ, че и сега не се справяме добре“, заяви Георги Гьоков. Можем да очакваме компенсиращ внос от страни от ЕК. Според информацията на самото МЗХГ повишението на цените на свинското месо е с близо 15% за последният месец. През следващите ще е факт увеличеният внос, но вероятно на цени по-високи от сега действащите.

Георги Гьоков е категоричен, че африканската чума по свинете е поредната решителна крачка за унищожаване и на българското село. Той припомни и готовия проект на стойност 7 милиона евро в Угърчин с изготвен ОВОС, който бе спрян от ГЕРБ още в първия им мандат. Според депутата от БСП никой не говори за екологичните последици и за косвените рискове за здравето на хората.

На този етап БАБХ препоръчва загробване, което е много спорно и неефективно. Площадките, които се определят, може да създадат с времето екологични проблеми. Пример е районът на Русе с плитки подпочвени води. На практика всички области по поречието на р. Дунав имат този проблем.

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *