БСП в коалиция с други партии ще се яви на президентския вот. Това показват резултатите от вътрешнопартийния референдум.

Лидерът на червените Корнелия Нинова обобщи на брифинг резултатите. 72,4% е избирателната активност или това прави над 72 000 социалисти, участвали в референдума.
72% са поискали коалиционно участие. БСП да се яви сама са поискали 23%.

Да подкрепят друг кандидат са настояли едва 0,56%. 3,14% са се произнесли червената партия да подкрепи друг кандидат.

Болшинството социалисти са настояли за преговори с досегашните коалиционни партньори – 84%. За преговори с АБВ са 52%, за разговори с Движение 21 – 49%, за контакт с други леви формации – 37%.

36% от гласувалите искат разговори с ВМРО, за Атака 32%, за НФСБ 23%. За разговори с ДПС са 13% от червените. Затова и с тази партия няма да се водят разговори.

До края на юли номинации за имената трябва да са ясни. Разговори с партиите започват в събота. Първо ще се говори с партиите от коалицията. Лидерът на столетницата кани и другите формации от понеделник в НС да започнат разговорите, които ще се водят открито и прозрачно пред медиите.

Искаме възможно най-бързо да излезем с кандидат-президентската двойка, увери лидерът на БСП. Левицата не се страхувала като ГЕРБ да си обяви рано номинациите.
Щяло да се преговаря и за профила на общия кандидат-президент, какви политики трябва да защитава.

Корнелия Нинова благодари на червените, организирали референдума, както и на гласувалия актив. Тя се закани вътрешното допитване да стане практика в столетницата.