От БСП внасят вот на недоверие срещу правителството на премиера Бойко Борисов в областта на политиката на околната среда и водите. Новината съобщо лидерът на БСП Корнелия Нинова на брифинг в централата на партията след заседание на Изпълнителното бюро.

В първите дни на работа на Народното събрание БСП ще внесат вота на недоверие.

За 10-годишното управление на премиера Борисов половин милион българи са оставени без питейна вода. Водната криза е национална криза, защото и други райони са застрашени. За 10 години постоянно се увеличавала цената на водата, припомни Нинова. Трети сме в света по замърсен въздух, защото правителството разрешава внос от боклуци от цял свят.

След 10-годишно управление посегнаха на въздуха и водата. Всички обяснения са безпочвени, а прехвърлянето на отговорността е жалък опит за обяснение, негодува Нинова. По думите й за водната криза всичко е само политика, нищо друго.

И Ботевград изправен пред водна криза като Перник

И Ботевград изправен пред водна криза като Перник

Градът има вода за битови нужди за 6 седмици, алармира кметът

„Кой министър каза през 2016 г., че даваме 32 милиона лева и след 4 години да няма вода, да не се знае къде са отишли парите е политика на корупция“, ядоса се Нинова. Според нея всичко е политика и от 10 години има едно лице и и едно име – Бойко Борисов. Той е начело и я провежда последователно, независимо коя калинка и кой бушон гори, когато стане напечено.

Тя призова премиера да пита министрите и областните си управители за водната криза в Перник. Само червените поставяли въпроса месеци наред, включително и Станислав Владимиров поставял въпроса, но никой не му обърнал внимание.

БСП няма да носи отговорност за ситуацията, създадена от Борисов, министрите и областните управители за водната криза в миньорския град.

Отговорността е политическа и червените настояват за оставка на цялото правителство. Някой трябва да поеме наказателна отговорност в цялата страна, настоя Нинова.

Борисов видя февруарски сценарий за водните кризи

Борисов видя февруарски сценарий за водните кризи

Борисов е наредил да се провери приватизацията на ТЕЦ-а

Тя припомни и за начина, по който беше избран Иван Гешев за главен прокурор. За разлика от Борисов тя иска официални срещи за Перник, осъществявайки желанията на хората. „Той общува със задкулисието, а аз общувам в изпълнение на желанията на българските граждани и като народен представител“, подчерта Нинова.

За 10 години постоянно се увеличаваше цената на водата за хората, без да се приемат каквито и да било мерки. Само 0.5% от мрежата е подменена, а над 50% от водата се губи, напомни Нинова.

Трети сме в света по замърсен въздух, защото правителството на Бойко Борисов решава внос на боклуци от цял свят, за да се горят в България. „Дишаме рак и пием отрова. След 10-годишно управление посегнаха и на чисто човешки неща като въздуха и водата“, захапа Нинова премиера.

Според нея фактът, че заместник-регионален министър е подписвал всеки месец на ВиК-Перник колко вода да източва, без да се влива в язовир „Студена“ е политика на некадърност. Да оставиш обаче половин милион българи без питейна вода, е политика на геноцид.

Язовир "Студена" е пред мъртъв обем

Язовир „Студена“ е пред мъртъв обем

Има два пъти по-малко вода от официалните данни, обяви Караниколов

Припомняме, днес премиерът Бойко Борисов е в Перник за да проследи работата по изкопаването на водопровода. Там той заяви, че вижда „феруарски сценарий“ срещу управлението и благодари на Нинова за добрия тон, който е задала.

По-рано пък стана ясно, че Ботевград също е изправен пред водна криза, тъй като в язовир „Бебреш“ има вода за питейно-битово водоснабдяване само за 6 седмици.