Brigada Nov_dom

„Бригада Нов дом“ призова към съпричастност

 „Бригада Нов дом“ призова към съпричастност и разбиране към семейство с аутистично дете

Социалният проект на bTV „Бригада Нов дом“ помогна на семейство Йорданови със съпричастност, разбиране и така необходимия ремонт на жилището им. Татко Даник, мама Юлия и батко Майк са посветили живота и ежедневието си на грижи за 12-годишния Марио. Той живее в собствен свят на аутизма, а родителите му са неотлъчно до него – физически, финансово и емоционално.

Даник и Юлия се обичат от 25 години. Малко след сватбата се появява големият им син Майк. Втората бременност също протича нормално и се ражда Марио. Според родителите, след ваксинация той вдига висока температура, развива артрит и спира да говори.

Когато е на 2 години, разбират, че е и аутист. За тях е изключително трудно да приемат диагнозата генерализирано разстройство в развитието. Мисълта, че детето им никога няма да има самостоятелен живот им причинява непрестанна мъка. Той е хиперактивен, изпада в кризи, не разсъждава. Излизането навън е проблем, съседите викат полиция заради шума, не могат да го изведат на детската площадка, защото хората се плашат от тях. Детството на батко Майк е помрачено от постоянните грижи за брат му. Той е приел, че ще бъде отговорен за него цял живот.

Юлия не е работила от раждането на Марио, а откакто той пораства и Даник ограничава трудовата си заетост до 4-5 часа на ден, за да помага на жена си. Цялото семейство е категорично, че не се срамува от състоянието на Марио и никога не биха го изоставили.

Семейство Йорданови са чакали за общинско жилище 16 години, а когато го получават, то се оказва тотална развалина. Без брави, контакти, мебели и хладилник, те живеят в една стая, която използват като всекидневна и спалня. Майк спи директно на пружина, а банята е черна от мухъл. Мечтите са им обикновени – да заведат детето на детски кът, да имат уютен дом и условия за отглеждането на дете със специални потребности.

Brigada Nov domМария Силвестър и бригадата на Караджов влязоха в апартамента заредени с енергия и решителност да променят коренно битовата ситуация за семейство Йорданови. Огромното количество тапети не спря смазаната машина за справяне с трудни ситуации, а безкорисната помощ на татко Росен и татко Тони от предишните издания на социалния проект беше високо оценена.

Майсторите подновиха цялостно стени, подове и тавани, а течът в кухнята, който от дълго време наводнява съседите, беше отстранен.  Специално за състоянието на Марио „Бригада Нов дом“ по bTV инсталира вана в банята, боядиса стените в пъстри цветове и осигури декорация. За първи път през живота си детето влезе в детски център, където видимо се почувства щастливо.

За първи път семейството притежава и собствен хладилник. Чудото на героите в работни гащеризони успокои Марио, върна усмивките на лицата на родителите и баткото. По традиция, Мария Силвестър призова всички да правят добро, защото някъде някой има нужда от това.

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *