boijko-borisov-222062

Борисов разпореди прекратяване на търга за магистрала „Хемус“

Кометарите: Спасителен ход за политическо оцеляване чрез разграничаване от Пеевски

Премиерът Бойко Борисов изненадващо разпореди в понеделник да бъде спряна спорната обществена поръчка за магистрала „Хемус“, която трябваше да бъде изпълнена за близо 1 млрд. лв. от фирми, свързани с Делян Пеевски и Валентин Златев. Малко по-късно финансовият министър Владислав Горанов неочаквано поиска да бъде разсекретен докладът на международната фирма, която проследи къде са отишли парите на фалиралата Корпоративна търговска банка (КТБ). Предприемането на тези стъпки се възприема като демонстративен опит на правителството да се разграничи от депутата от ДПС Пеевски. Предполага се, че това се е наложило заради провеждани в чужди държави разследвания, свързани с бизнеса на Пеевски, на когото бе наложена забрана да влиза в Турция, а според турски медии, близки до президента Ердоган, депутатът от ДПС върти контрабанда с цигари на турска територия.

„Министър-председателят Бойко Борисов разпореди на министъра на регионалното развитие, Национална компания „Стратегически инфраструктурни проекти“ незабавно да предприеме действия по прекратяване на процедурата за избор на изпълнител на строителството на Автомагистрала „Хемус“ – Лот 1 и Лот 2″, съобщиха в понеделник от Министерския съвет .

В съобщението липсват мотивите за това решение, като се очаква по-късно от Прага Борисов да ги обяви лично. Правителствени източници коментираха пред Mediapool, че мерките са взети заради съмнения за корупция на фирмите-изпълнители.

Предприетият ход на практика потвърждава публичната тайна, че няма голяма поръчка, финансирани с държавни средства, която да не е съгласувана с премиера.

Преди да бъде разпространено съобщението на МС е имало среща между Борисов и регионалния министър Лиляна Павлова, научи Mediapool.

Поръчката за „Хемус“ беше спечелена скоростно преди Нова година от два консорциума, начело на които са фирми свързани с депутата от ДПС Делян Пеевски и шефа на „Лукойл“ Валентин Златев.

Само седмица след отварянето на офертите Национална компания „Стратегически инфраструктурни проекти“ (НКСИП) публикува крайното класиране на строителите на 60 км от Ябланица до разклона за Плевен/Ловеч. От него стана ясно очакваното: 500 млн. лв. отиват в консорциум на „ПСТ груп“, свързвана с Делян Пеевски и Първа инвестиционна банка, а 300 млн. лв. – в „Джи Пи груп“, сочена за близка до генералния директор на „Лукойл България“ Валентин Златев. Така предколедно управляващите разпределиха почти 1 млрд. лева на две групи, които редовно печелят държавни поръчки.

Офертите на победителите надвишаваха почти два пъти прогнозната стойност.

В момента обществената поръчка се оспорва от две чужди компании в Комисията за защита на конкуренцията, като все още няма решение по жалбите им.

Гроздан Караджов: Здрав инстинкт за политическо оцеляване

„Това е спасителен ход за кабинета. За пореден път Борисов показа здрав инстинкт за политическо оцеляване“, коментира Гроздан Караджов, депутат от гражданската квота на Реформаторския блок, пред Mediapool.

По думите му „опитът да се прехвърлят средства от държавния бюджет в обръчите от фирми е самоубийствен“ и Борисов е разбрал това.

Решението за финансиране на строителството на магистрала „Хемус“ трябваше да бъде взето от парламента. Там премиерът щеше да бъде подложен на кръстосан обстрел със серия от неудобни въпроси и това щеше да бъде катастрофа за кабинета, за това сега той провежда спасителна операция, коментира Караджов.

Георги Кадиев: Прекратява една корупционна сделка

Независимият депутат Георги Кадиев припомни, че от месеци регионалният министър Лиляна Павлова я крият, за да не му бъде отговорено на въпроса за „корупционната сделка“ за „Хемус“.

Премиерът Бойко Борисов прекратява търга за „Хемус“, защото това е една корупционна сделка, която получи силен обществен отзвук и предизвика обществен скандал, коментира Георги Кадиев пред Mediapool.

Всичко беше нагласено за „нашите хора“ – бърз избор на победителите, отстраняване на кандидатите с по-ниски цени, мотивира се депутатът. Според него отговорните това да се случи трябва да бъдат разследвани.

Кадиев отбеляза, че много често ГЕРБ, и в частност Бойко Борисов, са обръщали мнението си на 180 градуса при силен обществен натиск. По думите му Борисов действа на принципа „ако има съпротива срещу нещо се отменя“. Най-пресният пример е с придобивките на полицаите.

ДПС без коментари

Ръководството на ДПС не беше готово да коментира решението на Борисов за прекратяване на поръчката.

„Не съм запознат, хващате ме неподготвен и не мога да коментирам“, каза Рушен Риза пред Mediapool. Другият съпредседател на ДПС Четин Казак също заяви, че няма коментар.

На въпрос дали ще обсъждат въпроса в ДПС Рушен Риза с учудване попита защо трябва да се обсъжда някакъв търг.

Преди години обаче почетния лидер на партията Ахмед Доган заяви, че той разпределя порциите във властта чрез обръчите от фирми.

Външен натиск

Неофициално се твърди, че за взимането на решението на Борисов влияние е оказал и дипломатически натиск. Чужди посланици от ЕС са изказвали недоумение, че е дни и същи фирми печелят обществените поръчки.

Новината за прекратяване на търга за „Хемус“ буди аналогии с друг скандал от близкото минало – за дострояването на магистрала „Тракия“. Преди близо десет години тогавашните големи играчи си поделиха трите лота. Тройната коалиция на премиера Станишев дайстваше доста уверено, смятайки, че може да прави каквото си иска, защото магистралата се финансира с държавни пари. Почти по същото време гръмна скандалът „Батко и братко“, разкриващ схема за нагласени поръчки, след което ЕК спря финансирането по предприсъединителния фонд ФАР.

В резултат на това търгът за „Тракия“ бе спрян, а недостроената част бе прехвърлена за финансиране с европейски средства. Впоследствие търговете бяха проведени по времето на тогавашния регионален министър и настоящ президент Росен Плевнелиев. Участваха няколко кандидати, цените значително паднаха и магистралата бе довършена.

Изпълнителите

Около седмица преди Коледа регионалното министерство съобщи избраните изпълнители на „Хемус“.

Обединение „ПСТ Хемус 2“ беше определено да строи 36-километровата отсечка между Луковит и разклона Плевен/Ловеч за най-малко 479 млн. лв. и най-много близо 500 млн. лв. без ДДС.

Водещ партньор в обединението „ПСТ Хемус 2“ е „ПСТ Груп“ ЕАД, зад която, според представители от бранша, стоят депутатът от ДПС Делян Пеевски и собствениците на Първа инвестиционна банка. Останалите фирми в обединението са „Хидрострой“ АД, „Пътстрой Бургас“ ЕООД и „Евро Алианс Тунели“ АД.

За изпълнител на 23-километровата отсечка от Ябланица до Луковит беше избрано обединение „АМ Хемус Лот 1“ с цена от 277 млн. лв. до близо 300 млн. лв. без ДДС.

Водещ партньор в обединението е „Джи Пи Груп“ ООД, която в пътния бранш се свързва с шефа на „Лукойл България“ Валентин Златев, макар по търговския закон той да няма нищо общо с фирмата. Останалите участници са „Конструксионес табоада и Рамос“ ООД, „МР Сивил Уъркс“ ООД и „Трансконсулт-22“ ООД.

Цените на двамата кандидати бяха близо два пъти по-високи от прогнозните стойности. Разминаването беше обяснено от Павлова с остарелите проекти и трудния терен.

Търгът беше обжалван от турската „Ташяпъ“ и италианската „Серениссима Конструциони“.

Print Friendly

Автор: Mediapool.bg


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *