Още по темата

  • Кой ще е в кабинета ще е ясно след връчването на мандата
    Преди 2 дни

ГЕРБ и Обединените патритоти подписаха коалиционно споразумение, а малко след това президентът Румен Радев връчи проучвателен мандат за съставяне на правителство на Бойко Борисов.

Бойко Борисов – новият стар премиер на България в снимки

Борисов влезе в президентството заедно с председателя на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов. Той прочете решението на парламентарната група да номинира Борисов за премиер.

Сега лидерът на ГЕРБ има 7-дневен срок да предложи структура и състав на новото правителство.

Борисов пред Радев: Взехме си поуки, за да управляваме 4 години

ГЕРБ няма да отстъпи две министерства

655-402-borisov-radev-cvetanov-mandatБойко Борисов получава проучвателен мандат за съставяне на правителство от президента Румен Радев Източник: Георги Димитров, Нетинфо

Убеден съм, че опитът от миналото ще е ваш добър съветник, обърна се Радев към Борисов при връчването на документа.

Това ще е трети премиерски мандат на лидера на ГЕРБ, като първите два приключиха предсрочно.

По-рано под коалиционния документ се подписаха той, Валери Симеонов, Красимир Каракачанов и Волен Сидеров.

„Настоящото споразумение се сключва в сложна и пълна със заплахи международна обстановка. Този факт поставя договарящите се страни пред изискването за изключителна и повишена отговорност при коалиционното управление на страната“, започва документът.

В него е записано, че ключовите за обединението решения ще се договарят Политически съвет, в който ще влизат Борисов, Цветанов, Симеонов, Каракачанов, Сидеров и трети човек от ГЕРБ, който тепърва ще бъде уточнен.

Правителството ще има четирима вицепремиери и 17 министри,

като все още не е ясно какво ще бъде тяхното разпределение.

Идеята е да няма капсулиране на политическите сили в отделни „наши и ваши“ министерства, а да има отборна игра, обясни Сидеров. Точно затова е необходим и Политическият съвет.

Шестчелнния орган ще одобри детайлната програма за управление, която трябва да бъде готова до месец след встъпването в длъжност на правителството.

Аргументи или съображения, противоречащи на общите решения на коалицията, не се коментират извън рамките на Политическия съвет, гласи коалиционното споразумение.

При подаване на оставка

от вицепремиер, министър или при снемане на политическо доверие, политическата сила, която го е номинирала, излъчва нов кандидат за същата позиция. Ако партньорът в коалицията не предложи друг, премиерът посочва наследника на поста, пише още в документът.

„Докато всичко не се договори, нищо не е договорено. Опитали сме се да изчистим всички възможни детайли, които да гарантират стабилно управление“, заяви Борисов след приемането на мандата за съставяне на правителство.

Сега имаме няколко дена да го изпълним и със съдържание от кадри – експерти, политици, да има баланс, добави вероятният бъдещ премиер, цитиран от БТА.

Според Борисов, ключови ще са постовете вътрешното, социалното, образователното и здравното министерства.

„Трябва да премахнем неграмотността, качественото образование да е добро и да се оказва необходимата принуда на родители, които не пращат децата си да учат“, заяви той, цитиран от БГНЕС.

Цветан Цветанов и Бойко Борисов

Цветан Цветанов и Бойко Борисов Източник: Любомнир Спиров, БГНЕС

Конкретният състав на кабинета вероятно ще стане ясен другата седмица.

Още в началото на своите преговори, ГЕРБ и националистите се съгласиха правителството да се оглавява от Бойко Борисов. По непотвърдена информация, един от патриотичните лидери ще получи вицеприемиерски пост.

През уикенда Цветан Цветанов заяви, че партията-мандатоносител със сигрност няма да отстъпи министерствата на образованието и финансите.

ГЕРБ запази позицията си на първа политическа сила след парламентарните избори в края на март, а заедно с представителите на Обединените патриоти (НФСБ, ВМРО, Атака) има и мнозинство в новото Народно събрание.

По-рано този месец двете политически сили представиха и обща управленска програма.