Още по темата

  • Симеонов: Президентът иска подкрепата на ДПС за втори мандат
    Преди 6 часа
  • Президентът наложи вето на Изборния кодекс
    Преди 1 ден

„Не ви ли е неудобно през тези кметове тук, пред тези хора. Първо да питате „Добър ден, живи ли са“. Нали говорим за регионите, да запазим младите хора да живеят тук, да работят тук, за програмата за селските райони. Да говорим първо за региона, за читалището, за пътищата, водопровод направихме“.

Така започна отговора си на въпрос за наложеното вето от президента

на текстове от Изборния кодекс премиерът Бойко Борисов. Той бе на посещение в село Ябланово, Котелско, където се провежда традиционния събор „Герлово пее и танцува“.

„Всичките тези хора са мюсюлмани. Това като българи не ви ли интересува, не е ли това национална сигурност. Когато кметът е мюсюлманин, а ние сме братя. Аз съм дошъл неделя, почивен ден, да видим и другата България. Тя не е само жълтите павета с 15-20 души, които си мислят, че светът се върти около тях.

Аз съм християнин, те са мюсюлмани, но ние искаме да си направим държавата хубава“. 

 

Чак след това премиерът започна да отговаря на въпросите за наложеното частично вето от Плевнелиев на текстовете, които касаят гласуването в чужбина:

„Ако накрая трябва да избирам между стабилност и демокрацията, правата на хората, ще избера правата на хората, но надявам се във вторник да намерим разумен изход от тази тема. Президентът има право да налага вето и правилно го е наложил, след като така смята. Така че по тази тема няма какво да добавя“.

По думите му обаче, когато се отвори Кутията на Пандора, всяка партия се е опитала да вкара колкото може повече от предизборните си програми там – някои ултимативно, някои просто конюнктурно и на практика

в един момент ГЕРБ е трябвало да защити други интереси.

„С цялото ми уважение към ПФ, защото действително трябва да се отчита грижата им за националната сигурност, приемаме, че идеята им е благородна, че идеята им е именно да защитят националната сигурност.

В същото време обаче, нещо, с което изцяло не съм съгласен, но трябваше да го приемем, под натиск“. 

„Аз съм помолил във вторник да се срещнем с тях и ще поговорим.

Премиерът ще проверява възможността дали ЦИК ще разреши на Министерски съвет да разкрива секции зад граница.

„Там, където има повече от 100 души, не знам дали е юридически издържано, но съм готов да поема и тази отговорност, за да бъде решен изцяло въпросът”, каза още Борисов.