768x432

Борисов: „Капитанът в Брюксел – бунт на кораба“

Депутати от ГЕРБ искат „уволнение“ на всички от ДСБ, плюс Москов и Ненчев, както и прокуратурата да разнищи Радан Кънев и МО

„Капитанът в Брюксел – бунт на кораба“. С тези думи премиерът Бойко Борисов коментира от Брюксел искането на парламентарната група на ГЕРБ за изтегляне от властта на всички партийни назначения на ДСБ, в което поименно бяха посочени двама министри – Петър Москов от ДСБ и Николай Ненчев, който е лидер на друга партия – БЗНС.

Премиерът заяви, че няма да пипа Москов и Ненчев.

Той се направи, че не знае за декларацията, изчетена в парламента от зам.-председателя на парламентарната група на ГЕРБ Цвета Караянчева и Александър Ненков, известни като „остриета“ на Цветан Цветанов.

„Верно ли така е казала Цвета Караянчева? Малко не ми се вярва. Капитанът в Брюксел – бунт на кораба“, каза Борисов.

„Като се срещна с тях, ще видя какво очакват“, допълни той с усмивка, демонстрирайки добро настроение.

По думите му ГЕРБ са изнервени от „двояката“ позиция на РБ спрямо властта – едни от партиите от РБ в нея, части от други – в опозиция.

„Те се изнервят от моята добрина“, каза той за депутатите си.

Борисов заяви и че не смята да се разделя с министъра на здравеопазването Петър Москов, нито с министъра на отбраната Николай Ненчев.

Той добави, че ГЕРБ няма коалиционно споразумение с ДСБ, с Реформаторския блок, част от който е ДСБ. И уточни, че не дели министрите си в зависимост от коя реформаторска партия идват.

„Те са добри професионалисти и изпълняват ангажиментите си, нямам основание да ги гоня“, каза Борисов.

„Реформата на министър Москов ще стигне докрай и аз ще го подкрепям“, заяви той.

„Истински съжалявам, че му го причиняват…Както ми е бил противник, само сме се уважавали“, добави той.

Борисов не спомена нищо за изчетения от ГЕРБ списък с назначения на ДСБ, които да бъдат изметени от властта, макар че неведнъж е говорил за тях, включително в интервюто пред Mediapool миналата седмица.

Политическата атака на депутатите от ГЕРБ обаче е на много по-широк фронт и очевидно цели да провокира разправа вътре в Реформаторския блок с опозиционерите от ДСБ. Сплашването на Радан Кънев с прокуратурата пък очевидно цели да го накара да спре с критиките към управлението и главния прокурор.

В декларацията, изчетена от Караянчева и Ненков, бяха изредени поименно кадрите на ДСБ. Поискано бе прокуратурата „да провери няколко скандални назначения от квотата на ДСБ в държавното управление“ и всички обществени поръчки в Министерството на отбраната, както и Реформаторският блок (РБ) за излъчи единен лидер.

Премиерът докога ще ги търпи?

„Настояваме премиерът Бойко Борисов да дойде в Народното събрание и да обясни докога опозиционерите Радан Кънев и ДСБ ще участват във властта“, заявиха Караянчева и Ненков.

„Ще питаме премиера докога ще търпи тези хора и техните лъжи, че са в опозиция, а всъщност са в управлението на държавата. ГЕРБ настоява Борисов да вземе мерки и да освободи от всички ръководни постове хората на Радан Кънев и ДСБ, самообявили се за опозиция на думи, а на дела участват в управлението“, каза Караянчева и добави, че ГЕРБ отказва повече да носи за отговорност за действията на ДСБ, без да уточнява какво значи това.

Декларацията завари премиера Борисов в Брюксел, където участва в среща на лидерите на ЕС с Турция.

„Питаме още Радан Кънев, който се е обявил за такъв морален стожер и борец срещу корупцията, няма ли най-накрая да поиска и оставката на неговия министър Николай Ненчев. На конференцията на ДСБ, Ненчев лично се нарече ваш министър“, каза Александър Ненков.

ГЕРБ настоява прокуратурата да се самосезира

„Настояваме прокуратурата да се самосезира и да провери няколко скандални назначения от квотата на ДСБ в държавното управление. Списъкът с назначенията на ДСБ е много дълъг, но на първо място настояваме прокуратурата да провери цялостно държавното дружество „Терем“, а премиерът Бойко Борисов незабавно да освободи председателя на Съвета на директорите Стоил Яков, който е лично назначение на Кънев“, продължи зам.-председателят на групата на ГЕРБ Караянчева.

В партията били получили сигнали от работници и служители на дружеството, че то бива източвано чрез схеми като парите отиват в „черната каса“ на ДСБ под надзора на Радан Кънев. „Настояваме пред премиера да бъде проверен договорът за адвокатски услуги на кантората на Радан Кънев, сключено със същото дружество, като информацията, с която разполагаме е, че 2015 тази кантора е получила 20 хил. лева, въпреки че това дружество има отделен юридически отдел“, каза Караянчева.

Оставки на „двама министри на ДСБ“

Караянчева поиска още прокуратурата да провери всички обществени поръчки в Министерството на отбраната.

На въпроси дали парламентарната група на ГЕРБ искат оставките на министъра на здравеопазването Петър Москов и на отбраната Николай Ненчев, Караянчева отвърна, че първо искат да изслушат премиера.

После обаче колегата ѝ Александър Ненков изброи десетки чиновници, които били назначения на ДСБ и приключи изчитането на списъка с думите: „Няма да пропуснем и министъра на здравеопазването Петър Москов, който при създаването на кабинета беше посочен. ГЕРБ подкрепя министрите на Радан Кънев, който Радан сутрин ги признава за свои, а вечер се отрича от тях“.

„Няма ли достатъчно публично информация и факти пред Радан Кънев да бъде проверен Ненчев“, приключи депутатът от ГЕРБ.

Цвета Караянчева настоя още РБ да избере свой единен лидер на парламентарната група, за знае ГЕРБ с кого контактува и „за да спре тази мимикрия“.

Кънев: Ако ГЕРБ не е доволна от кабинета да поиска вот на недоверие

„Ако групата на ГЕРБ в парламента е недоволна от кадровата политика на правителството, може да поиска вот на недоверие“, отговори няколко часа по-късно Радан Кънев.

„Интересен детайл е, че преди три седмици премиерът заяви, че очаква атака срещу себе си. Съмнявам се да е очаквал тази атака да дойде от неговата парламентарна група“, коментира той.

„Конфликтът между ПГ на ГЕРБ и премиера Борисов, колкото и да е очевиден, не е наш проблем“, допълни Радан Кънев.

„Не се учудвам, че колегите от ГЕРБ разглеждат властта като начин на ползване на облаги. Именно за това ДСБ е в опозиция, защото ни омръзна да служим за параван на разпределението на тези облаги между ГЕРБ и ДПС. Чудя се докога част от колегите от РБ ще търпят това унизително положение и на каква цена“, запита Кънев. „Тъй като не знаем причината за тази публична истерия, мога само да предположа, че тя се дължи на заявеното намерение на ДСБ да поиска разследване на собствеността на „Булгартабак“ и публично свързаните с холдинга контрабандни канали в Турция и Близкия Изток“, коментира председателят на ДСБ и си тръгна без да отговори на нито един журналистически въпрос.

В. Симеонов за ГЕРБ: Довчера верни войници на старшината, а сега го викат на отчет

„Ясно е, че премиерът Бойко Борисов иска отстраняването на групата на Радан Кънев“, коментира Валери Симеонов, съпредседател на Патриотичния фронт, който е част от управляващото мнозинство.

„Вчера верни изпълнители, верни войници на премиера Борисов, на старшината, а сега щели да го викат да им се отчита“, иронизира той акцията на депутатите от ГЕРБ.

„Няма такова нещо, естествено, че това е координирана акция, която има за цел определен натиск върху групата на г-н Кънев и ДСБ”, обобщи Симеонов.

Зеленогорски: Москов и Ненчев са министри на РБ и се справят изключително добре

 

„Министър Петър Москов и министър Николай Ненчев са министри на Реформаторския блок, те се справят изключително добре и ние ги подкрепяме, както и всичките си министри“, отговори съпредседателят на на Реформаторския блок Найден Зеленогорски (ДБГ). Във връзка с искането на ГЕРБ за един председател на Реформаторите, Зеленогорски заяви: „Единият е в мнозинството, другият е в опозиция. Оттук насетне правилата, които имаме в парламентарната група са ясни. Има двама съпредседатели, но все пак ще обсъдим този въпрос в изпълнителния съвет на Блока“.

Москов: Ако оставката ми бъде поискана, ще я дам

„Ако оставката ми бъде поискана, ще я дам разбира се“, каза министърът на здравеопазването Петър Москов пред журналисти. Той призна, че решението на ДСБ да мине в опозиция е породило напрежение в последните месеци: „Дали някои труднообясними, последователни, непоследователни позиции на РБ, ДСБ или на други партньори пречат на работата на правителството и пречат и на моята работа, отговорът е да.“

Според него в резултат от това има повишено напрежение между всички коалиционни партньори. „Вчера на Съвета за развитие беше взето ясното решение за това мнозинството да се консолидира повече около пълноценното изпълнение на програмата на правителството”, заяви здравният министър.

Списъкът за отстрел, прочетен от Александър Ненков

Списъкът на Ненков включва още:

Финансовият директор на дружество „Флотски арсенал“ Тони Тодоров;
Маргарита Христова, управител във „Флотски арсенал“;
Недялко Янков, контрольор в „Терем“;
Радослав Бейков, контрольор в „Терем“;
Цвятко Георгиев, зам.-министър на МВР;
Почти целият политически кабинет на министъра на външните работи – Георги Стойковски, Деси Прошкова, Мартин Табаков, Иларион Иларионов, Асен Агов;
Христо Ангеличин, зам.-министър на външните работи, който управлява цялата администрация и почти всички обществени поръчки;
Ирена Тодорова – съветник в Министерството на външните работи;
Николай Ненов – експерт в политическия кабинет на Даниел Митов;
Биляна Боева – секретар на зам.-министъра Ангеличин;
Евгени Цачев – съветник в политическия кабинет на Министерството на регионалното развитие и благоустройството;
Николай Николов, зам.-министър на енергетиката, чиято съпруга е сътрудничка на Радан Кънев в адвокатската кантора, което според ГЕРБ е крещящ конфликт на интереси. Същата жена била изготвила и договора за правна помощ на „Терем“;
Добромир Валачев, зам.-областен управител на Габрово.

 

Print Friendly

Автор: mediapool.bg


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *