България и Гърция ще имат обща позиция пред ЕС по нерешения проблем с миграцията. Това каза премиерът Бойко Борисов след разговор с гръцкия си колега Алексис Ципрас.

Правителствата на двете държави проведоха съвместни заседания. След срещата в изявление пред медиите премиерът Бойко Борисов каза: „В областта на миграцията има доста въпроси, които не са решени, а трябва да бъдат решени. Когато говорим в един глас – мисля, че ще ни чуят по-добре”, посочи той. По думите му и двете държави са на границата на ЕС.

Правим съвместни патрули с гърците по границата

Правим съвместни патрули с гърците по границата

И засилване на полицейското присъствие, уговаря Бъчварова

Премиерът изтъкна още, че не е честно България да не е член на Шенген, макар че Гърция винаги ни е подкрепяла за това. Той изрази надежда в новите условия проблемът да бъде решен. „Ние като държава покриваме всички критерии и спокойно можем да кандидатстваме за чакалнята на Еврозоната. Защото това е допълнителна сигурност, а и наш ангажимент към ЕС”, отбеляза Борисов.

По отношение на енергийните проекти той изтъкна, че е запознал премиера на Гърция с възможностите на газовия хъб.

Колегите от Вишеградската четворка имат шанса да са обградени от всякъде от държави членки на НАТО и на ЕС, докато ние сме външната граница. Оттук нататък, трябва да се опитаме заедно да постигаме такива проекти, които да не изключват нито България, нито Гърция от тях”, заяви той.

Премиерът посочи като пример за добро сътрудничество изграждането на интерконектора между България и Гърция, като изрази надежда енергийните министри да са пуснали конкурсите.

Ципрас и Борисов свързват с жп линия Бургас и Александруполис

Ципрас и Борисов свързват с жп линия Бургас и Александруполис

Акцентът е бил върху сътрудничество в енергийната сфера

Борисов подкрепи думите на Алексис Ципрас за това, че Алексондруполис става много важен център за Гърция. Той увери, че жп линиите на наша територия вече са изградени, така че трябва да изградим и оптика и двете морета ще са свързани.

„Това би било много добър пример за добросъседство и стокообмен”, коментира българският премиер.

Според премиера при добра координирана политика можем да постигнем двоен успех по отношение на енергийните проекти. „Нашата газонопреносна система е изключително съвременна, добра”, допълни Борисов.

По думите му тя влиза на гръцка територия и на практика  Гърция не е изключена като транзитна страна. „Ние чрез интерконектора ще им помагаме също да имат капацитет, така че и двете държави да бъдат защитени, че няма да бъдат обиколени”, коментира Борисов.

По думите му България и Гърция могат да направят доста неща съвместно около оста – ЕС и НАТО с гъвкава политика, която да е в интерес на двата народа. Премиерът подчерта, че в някои сфери вече имаме голям напредък.

„Имам уверенията на премиера Ципрас и на министрите, ще направим още септември двустранни срещи с фермерите и със синдикатите, за да не се получава това на границата. В същото време този проблем, който им създават нашите язовири и гърците също плащат десетки милиони евро за компенсации, да направим така, че 80% от язовирите да бъдат пълни наесен, за да могат да бъдат буфер, обясни Борисов, като допълни, че това е абсолютно в нашите възможности.

Той отбеляза още, че в сферата на отбраната двете страни имат абсолютен синхрон като членове на НАТО. „В сферата на ЕС – държим стриктно да се спазват правилата и за единен Европейски съюз, ЕС не на две скорости, а за съюз, който да има цялата взаимопомощ”, увери още той.