Цялото ръководство на „Гранична полиция” да подаде оставка. Това е поискал премиерът Бойко Борисов заради търга, при който транспортирането на нелегални мигранти бе възложено на обвинен в трафик на хора бизнесмен.

Той коментира разпореждането си към вътрешния министър Румяна Бъчварова да поиска оставките на шефовете на „Гранична полиция“ пред журналисти в Ловеч, където провери как върви строежът на катедрален храм.

Борисов определи случилото се като срам.

Шефът на „Гранична полиция” и негов заместник хвърлиха оставки

Шефът на „Гранична полиция” и негов заместник хвърлиха оставки

Бъчварова ги е приела

Припомняме, че срещу управителя на фирма „Еделвайс 0707“ Григор Тошков Григоров е имало обвинение за нелегален трафик на мигранти, но въпреки това фирмата е спечелила обществена поръчка на главна дирекция „Гранична полиция“. С нея се възлага на „Еделвайс 0707“ да превозва бежанци от границата към вътрешността на страната. По-късно ръководството на МВР разпореди проверка на процедурата по обществената поръчка.

Отговорността за такъв скандал носят директорът и заместник-директорът и всички, които са поставени от нас там, за да бдят да не се случва такова нещо, категоричен бе Борисов.

Борисов обвини ЕС в несолидарност с България и Гърция

Борисов обвини ЕС в несолидарност с България и Гърция

Всеки ден на границата стотици мигранти са връщани обратно

Той подчерта, че е задача на длъжностните лица на тези позиции да не допускат да се случват подобни неща. Премиерът изрази надеждата си Бъчварова още в рамките на днешния ден да постави нови хора на техните места. Това се налагало, тъй като шефовете на „Гранична полиция“ не са взели мерки и не са предотвратили случилото се с обществената поръчка за превоза на нелегални имигранти.

„При тези усилия, които полагаме – и армия, и гранична полиция, и редовият състав, и моряците, които служат, както и нашата лична ангажираност ежедневно, да има такова недоглеждане, трябва да се понесе отговорност“, подчерта Борисов. Той уточни, че не може да каже какво точно е – дали недоглеждане или някой си е правил далавера, защото в момента текат проверки по случая.

Снощи той е разговарял с МВР шефката Румяна Бъчварова и е поискал уволненията паралелно с пълната проверка. Бойко Борисов чака оставките на шефовете на „Гранична полиция” днес.

Ако Бъчварова не сложи нови хора на мястото на уволнените шефове на „Гранична полиция“, Борисов лично щял да ги постави.

На въпрос дали има някого предвид, премиерът отговори, че има прекрасни граничари. Борисов е казал кои са му направили впечатление, когато е обикалял границата вече 15-20 пъти. Работа на министъра било да прецени и да постави този, който няма да допуска тези, които арестуват след това да участват в обществени поръчки. Това звучи като виц, подчерта Бойко Борисов.

Запитан дали Румяна Бъчварова ще понесе отговорност, след като тя е „шапката“ на това ведомство, Борисов отговори, че тя няма как да понесе отговорност за десетките служби, които има в МВР и които взимат заплати това да не се случва. Нейната отговорност е да ги уволни днес, отсече Бойко Борисов.