Премиерът Бойко Борисов одобри решението на военния министър Николай Ненчев да спре обществената поръчка за обновяване на автомобилния парк на ведомството, съобщиха от правителствената пресслужба. „Радвам се, че си оглеждате министерствата, защото поръчките може и да се правят от администрациите, но накрая всичко се връща при нас. Безкомпромисно проверявайте, може ли да се направи по-добре – да се направи по-добре“, коментира премиерът.

Той възложи на министрите на вътрешните работи и на отбраната да организират провеждането на съвместно учение в граничните райони, подложени на най-силен миграционен натиск. Така те ще координират действията си. Мярката е необходима след последните промени в Закона за отбраната и въоръжените сили, с които беше създадена възможност въоръжените сили да участват в охраната на държавните граници.

От стенограмата е видна ангажираността на министър-председателя Борисов по темата. „Планирайте и, според мен, днес-утре е хубаво да направите съвместно учение долу по границите с Гърция и Република Македония. Във вътрешността се подготвят, но при тези събития, които наблюдавам долу… Както се казва, докато излезе стенограмата, може да обявите… Едно време бяха „Места“, „Тунджа“, не знам сега как сте ги кръстили ученията…“.

На тези думи военният министър Николай Ненчев отговаря, че подобни маневри вече са планирани. Повторно оглавилият министерския съвет Борисов призовава въпреки планираното учение, военни и полицаи да бъдат вдигнати по тревога.

Щом е планирано, вдигнете ги по тревога, хем да ги видите как действат в такива условия, хем да видите как ще се стиковат с граничарите, как – вие двамата. Използвайте тези почивни дни, защото за бежанците не са почивни дните. Населението, особено надолу по Петрич, по Сандански вече е настръхнало. Чуйте се с кметовете, с областния управител, съберете ги всичките и ги проверете като структури и единици как действат“, става ясно от стенограмата.

От текста на документа е видно, че Борисов призовава да бъдат включени и външният, и финансовият министър относно реадмисията. „Сиреч – тези, които влязат нелегално, извън КПП-ата (това сме го заявили като позиция в Брюксел с външния министър, не е някаква новост) имаме право и споразумение да ги върнем и на Гърция, а и на Турция. Не можем да не им изкажем нашата благодарност, заявили са, включително и Турция, въпреки липсата на споразумение…“, очертава характера на действията Борисов.

Външният министър Даниел Митов отговаря, че има споразумение от 1967 година с Турция. Премиерът изразява загриженост за мигрантите, които неправомерно са навлезли на наша територия да не се разпръснат.

„Защото виждате, те си ходят вече с фотографи, с телевизии, с адвокати, с неправителствени организации и в един момент ще излязат виновни държавите, които се опитват да си запазят териториите от нарушението на закона. Ние не трябва да сме в това положение. Разбира се, не съм и за политиката, която води Орбан – да затваря самостоятелно всички граници, независимо, че сме в прекрасни отношения“, казва премиерът.

Той изразява кое го мотивира за тази активност: „Но народът иска да е сигурен, че сме направили всичко по тази тема и сме там„. Премиерът зове министрите си да използват празниците и да планират съвместната си дейност.