Военни кораби като флотилия срещу руските кораби минава границата на това, което аз мога да допусна. Това коментира премиерът Бойко Борисов пред журналисти по повод изказванията, направени вчера в Президентството, че страната ни ще участва в съвместно щабно формирование на НАТО в Черно море.

Премиерът бе категоричен, че не желае военни кораби в българското Черно море и попита ястребите (бел. ред. министрите Даниел Митов, Николай Ненчев) те дали ще си пратят синовете там.

Плевнелиев принуден да опровергава участието ни във военна флотилия в Черно море

Плевнелиев принуден да опровергава участието ни във военна флотилия в Черно море

Призова да не се спекулира

„Казах му на румънския президент и преди седмица на моя колега Чолош – българо-румънски учения всеки ден можем да правим, на Шабла – на ракетните учения, ако искат да дойдат, на всеки кораб военен ще се качим, ще махаме със знаменца, ще се разминаваме, но между България и Румъния – съседи сме, можем да си правим това, с другото вече пряко отиваме към военен конфликт. Тези, които са ястребите, не виждам дали ще си пратят синовете там”, коментира Борисов. По думите му участието на България с военни кораби, а не с гранични, като флотилия срещу руските кораби минава границата на допустимото.

Депутатите в неведение дали Турция спира реадмисията на мигранти

Обновена

Депутатите в неведение дали Турция спира реадмисията на мигранти

Подобно решение застрашава не само страната ни, но и сигурността на ЕС, твърди депутат

„Чакам Ненчев да си дойде и Дани Митов да си дойде, много ще ми е неприятно да са поемали ангажимент, но ако мои министри са давали напразни надежди, без да ме информират по тази тема – ще имат проблем с мен. Ще ги пратя на корабите да воюват те”, заяви Борисов.

Той изтъкна, че преди седмица е говорил с румънския премиер, а вчера с румънския президент и надълго и нашироко им е обяснил, не исторически корени на България и близостта ни с Русия.

България е един от най-лоялните, най-точните членове на НАТО и ЕС. Знаете, че ние имаме българо-американска база, провеждаме съвещания, провеждаме учения, вие самите сте присъствали на тях и в Ново село и Граф Игнатиево. Ние сме направили всичко, което като членове на НАТО трябва да направим”, коментира Борисов.

Да засилим отбраната си, не можем да сме спокойни с Русия, призова Плевнелиев

Да засилим отбраната си, не можем да сме спокойни с Русия, призова Плевнелиев

Подкрепяме създаване на щаб и многонационална бригада на НАТО в Румъния

По думите му въпреки кризата дори са ревизирали политиката си, за да бъдат  увеличени парите за въоръжаване, за да бъде армията по-спокойна.

„Много добре знаете и моята реакция, когато в Анкара президентът Путин и президентът Ердоган за една нощ „Южен поток” го прекръстиха на „Турски поток” и заобиколиха България. Помните как нашите реактори от Белене тогава заминаха за натовска Турция”, коментира премиерът. Той изтъкна, че тогава, когато президентът Путин му е размахал пръст от Анкара, че страната ни е загубила всичко преди една година, никой негов колега – министър-председател на съседна страна, не го е защитил.

„Когато дойдоха колегите с нашите съседи и за противоракетната отбрана аз винаги съм твърдял, че исторически няма как България да бъде нападната от страна Русия. Те имат друг тип действия на територията на България и те са преди всичко икономически, които са били и срещу мен. Но с ракети и танкове съм убеден, че нямат такива идеи. Ние сме православни християни, имаме много общо между религията, културата”, заяви премиерът Бойко Борисов.

Той изтъкна, че изведнъж е започнало да се говори за флотилия, което по думите му означава ние да присъединим българските кораби, румънските кораби към Турция. „Освен това, казах и на румънските колеги вече два пъти, аз искам в Черно море да виждам платноходи, яхти, туристи, мир и любов. Не искам на курортите ни да се разхождат военни фрегати напред и назад. Такъв зор и толкова инвестиции направиха и частния капитал и България в тези курорти”, категоричен бе Борисов.

Ще изчакаме да видим какви са претенциите на Турция и ще уведомим ЕК за споразумението за реадмисия. Това каза премиерът Бойко Борисов по повод отказа на Турция да изпълнява споразумението. Премиерът изрази тревогата си, че от хванати и върнати 200 души има 200 отказа. „Това ни тревожи, ще намерим всички дипломатически възможности да разговаряме с колегите дали това е случайно, дали е временно или някакъв друг проблем”.

По все още неофициална информация причина за действията на турската страна е нашият отказ да се включим в общия черноморски военен флот.