Лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов не е оптимист за съставяне на правителство, след като депутатите от 50-ото Народно събрание не избраха Рая Назарян за председател на парламента.

„Летим към нови избори, защото няма отговорни партии. Само с ДПС не може да направим правителство“, категоричен бе Борисов в кулоарите на Партийния дом пред журналисти.

Борисов видял доста противоречия в декларациите на парламентарните групи. Едните като Николай Денков казват, че първата политическа сила носи цялата отговорност, а по-малките партии казват, че всички са равни. От това, което чул Бойко Борисов, е, че нито един депутат не си е извел поука за самокритика. Успехите, които Денков иска да си препише, са направени от ГЕРБ, защото бе отговорна политическа сила, а сега има безотговорна ПП, която иска да хвърли държавата в хаос, изтъкна Борисов, като призова доскорошните си партньори в сглобката да ги подкрепят, както те са ги подкрепяли в предишния парламент.

„Със своите корупционни тежести, в момента ПП имат 22 депутати, а ГЕРБ има 68 депутати. Те нямат чувството, че са сгрешили, а считат, че са жертви. С кое основание цялата им корупция, която нагнетиха в последните месеци, искат да се изживяват като ментори на обществото“, запита Борисов. Той не е готов да направи крачка назад за Рая Назарян и ГЕРБ ще държи именно тя да е председател на парламента.

Борисов не каза дали ще убеждава лидерите на другите партии да подкрепят Рая Назарян.

Пламен Киров: ГЕРБ обичат да жертват своите дами

Пламен Киров: ГЕРБ обичат да жертват своите дами

Изборът на ръководство на НС няма общо с избора на правителство

На въпрос на News.bg дали е възможна ротация за председателския пост на парламента, Борисов заяви, че от много ротации държавата стигнала дотук. Той разказа и защо се е провалила ротацията в 49-ото Народно събрание.

„Днес Денков изрече още една лъжа – никакъв Пеевски и никакво ДПС не са участвали в преговорите. Правителството падна само заради външния министър, след като отстъпих отбраната и енергетиката, за да може управлението да остане и за следващите 9 месеца. С ДПС преговаряше Кирил Петков по третата римска на страницата. Сега е моментът, изборите минаха, наредиха ги три пъти след нас, дайте да седнем и да направим едно стабилно управление така, както ни нареди народа. Това е изходът от кризата, а всичко останало ще представлява всеки ден едно пазарене, всеки ден трябва да се срещаме, да се пазарим, което не е красиво. По-добре ужасен край веднага, отколкото да правим безпринципни неща. Има смисъл управление само от първите три партии, а от другите с радост и министри да дадат, и подкрепа да дадат е широка споделена отговорност“, каза Борисов.

Той още веднъж повтори, че само с ДПС не може да се направи коалиция, а правителство на споделената отговорност има как да се направи. „Алексей, Бог да го прости, го няма, иначе щяхме да отидем в манастира и да се разберем с тях, а сега го няма“, спомни си Борисов.

Той отрече ИТН да са искали министри в бъдещ кабинет.

След като вчера Борисов отказа да се среща с лидера на „Величие“ Николай Марков, днес потвърди, че с Марков или с излъчени от него представители ще се срещне контактната група на ГЕРБ за съставяне на правителство – Деница Сачева, Рая Назарян и Теменужка Петкова.

50-ото НС стартира с "чухме какво ни казаха хората" и заявка за пълен мандат

50-ото НС стартира с „чухме какво ни казаха хората“ и заявка за пълен мандат

237 депутати положиха клетва