Екшън пред БТА. Представители на БОЕЦ бяха замеряни с яйца пред сградата на БТА. За това алармира председателят на гражданската организация Георги Георгиев.

Организацията изнесе данни за ДДС далавери. БОЕЦ представи публично информация и документи, получени по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ) от Национална агенция по приходите (НАП) и други институции, които съдържат скандални факти за несъбран Данък добавена стойност (ДДС) – с точни числа и по години – от 2000 до 2017 г. включително.

Най-корумпираната страна поема председателството на ЕС

Най-корумпираната страна поема председателството на ЕС

Това недоумява британският в. „Гардиън“

В България върховенството на закона наистина е поставено под въпрос, щом в управлението действа мафиотска структура, използваща своята власт да контролира и източва финансовите потоци на държавата, да прикрива престъпленията си и да репресира и мачка неприемащите това, по същество криминално, всевластие, според БОЕЦ.

На 13 февруари 2018 г. ГД „БОЕЦ“ е внесло Заявление по ЗДОИ до НАП и до Министерството на финансите с искане да им бъде предоставена информация за несъбран ДДС по влезли в сила ревизионни актове. По предварителна информация, а и след направените от следовател Бойко Атанасов разследвания, става дума за несъбрано ДДС на стойност над 4.7 милиарда лева.

На 7 февруари 2018 г. БОЕЦ внася сигнал до НСО, ДАНС и МВР с искане да бъде осигурена охрана от НСО за следовател Бойко Атанасов, представяйки опасения, че животът на следователя е в опасност заради неговата дейност по разкриване на финансови и корупционни престъпления и направените от него разкрития пред сайта „Биволъ“ за съществуването на шпицкоманди в прокуратурата за изпълнение на мокри поръчки…и всичко това на фона на поредицата показни убийства през последните месеци в столицата, едно от които на служител на НАП, занимаващ се именно с фиска„.

Стрелбата срещу шефа от НАП - посегателство срещу държавността

Стрелбата срещу шефа от НАП – посегателство срещу държавността

Държавата ще отговори твърдо на това посегателство

На 6 март 2018 г. от кабинета на министър Владислав Горанов ги уведомяват, че в Министерството на финансите не разполагат с такава информация. На 9 март 2018 г. от НАП е получено писмо, че поради големия обем информация, която трябва да се обработи, удължават предвидения двуседмичен срок за отговор с 10 дни. На 14 март 2018 г. срещу посочилия проблема следовател Бойко Атанасов е започнало дисциплинарно производство по искане на ръководителя на Специализираната прокуратура Иван Гешев.

Несъбраното ДДС от ревизионни актове е в размер на 5,8 милиарда лева за периода. Тази сума е несъбираема, алармира Георги Георгиев. За периода 2000-2010 несъбраната сума е 1,4 милиарда лева. Само за 2011 размерът е 1,1 милиарда лева, подчерта той като изтъкна, че несъбраното ДДС е повече от бюджета на МВР.

ДДС е данък, който всички плащаме, подчерта Георгиев. 2012 сумата е 742 милиона лева. 2013 става над 500 милиона. Толкова е и 2014. Малко над 600 милиона лева е в следващите две години. А миналата е 271 милиона лева несъбраното ДДС.

Този, който винаги се завръща, винаги скача на несъбраното ДДС, обобщи Георги Георгиев.

Губим 2.5 млрд. лева от източване на ДДС

Това са само нарушенията, засечени от данъчните

Най-ниски били данните при кабинета Орешарски. БОЕЦ е изчислила,че източената сума от ДДС е в размер на 16 милиарда лева за 17 години. Това ставало с покровителство на държавата, според гражданското сдружение. Финансовият министър Владислав Горанов отговорил, че той няма данни за подобни злоупотреби.

БОЕЦ дава на прокурор Бойко Борисов и Владислав Горанов за неизпълнение на служебните задължения. Сезират и президента Румен Радев, като настояват той да свика КСНС за източването на ДДС. Дават сигнал и на ЕК.

Георги Георгиев е категоричен, че умишлено тази информация се е крила от обществото. Не можем всичко да обясним с некадърност, в това има умисъл, смята той. Къде през всичките години е била прокуратурата, недоумява шефът на БОЕЦ. Той алармира и за зависимости в прокуратурата. А за началото на днешната пресконференция от организацията се шегуват медиите следващия път да си носят тиган, защото „така или иначе ще има омлет“.

МВР удари източването на еврофондове и ДДС във видинската махала "Нов път"

МВР удари източването на еврофондове и ДДС във видинската махала „Нов път“

Задържани са общо петима на територията на Видин, Варна и София