Бизнес, синдикати и държава се разбраха. Това стана ясно след брифинг на премиера Кирил Петков в Министерски съвет.

Обсъдени са реалните компенсации за май и юни месец, както и дългосрочно. Разговорът беше много конструктивен, обяви министър-председателят Кирил Петков. Постигнато е съгласие компенсациите за май и юни при цена от над 200 лева на мегават час да бъдат компенсирани на 80% от държавата. Това дава възможност българският бизнес да няма притеснения за май и юни, изтъкна Петков. Компенсации щяло да има и за април.

Обсъдени са и успехите на кабинета за осигуряване на доставките на природен газ. Азерският газ ще потече към България с пълен капацитет от 1 юли, както обяви премиерът. По думите на министъра на енергетиката Александър Николов азерският газ ще потече по всички възможни трасета.

Заедно с бизнеса и синдикатите държавата ще работи за законопроект за дългосрочна компенсация за бизнеса. Така ще има дългосрочен план, по думите му.

Работодателите също са доволни от срещата. Постигнатото е в полза за цялото общество, според тях. Мерките ще позволят на бизнеса да е платежоспособен , а цените да не се покачват. Работодателите ще се срещнат и с превозвачите, за да се успокои ситуацията.

По-късно на пресконференция в БТА работодателите не заявиха директно, че отменят протеста си на 18 май, но заявиха, че продължават да наблюдават внимателно действията на правителството и остават в протестна готовност.

Бизнесът вече не намира основания да проведе протеста на 18 май, както бе обявен, но ако обещанията към бизнеса не намерят решение и то в дългосрочен план, работодателите и синдикатите остават в протестна готовност. Това означава и че ако бъде насрочен следващ протест, то той ще бъде много по-мащабен.

Най-вероятно блокирането на кръстовища сутринта ще има, обясни Димитър Манолов от КТ „Подкрепа“, който се противопостави на обвинението, че по този начин ще попречат на явяването на децата на матурите – сред тези, които ще протестират и ще блокират кръстовища, също има родители, чийто деца се явяват на матура.