Представителите на транспортния бранш напуснаха гневни срещата си с премиера Кирил Петков, на която бяха поканени, за да бъдат обсъдени исканията им за справяне с кризата в бранша.

Причината – исканията им не били чути от правителствения ръководител, а единствено им било обяснявано, как те не могат да бъдат изпълнени. Всъщност в залата остана само една транспортна асоциация (чийто представител вози премиера по дупките на Витиня), а останалите 9, представляващи огромна част от сектора, демонстративно напуснаха.

Министър-председателят заяви, че в тази зала той определя правилата и ако не ни харесва, да станем и да си тръгнем. Ние това и направихме. Държавата не е на министър-председателя, не е на „Продължаваме промяната“. Това е скандално“, разказа как е протекла оказалата се кратка среща председателят на Конфедерацията на автобусните превозвачи Магдалена Милтенова.

Три са основните искания на превозвачите – намаляване на акциза на горивата с 50%, отпадане на биокомпонентата, което отново би довело до корекция на цените надолу, както и отлагане на планираното разширяване на тол системата.

През цялото време премиерът обяснявал на бранша как акцизът няма как да бъде намален, което, подчерта Милтенова, е невярно, защото има писмо от Европейската комисия, която позволява прилагането на подобна мярка дори и в страни с минимален акциз като България.

Още от следващата седмица превозвачите започват масови протестни действия в цялата страна. Първоначално датата, обявена още при предишния протест, блокирал центъра на столицата, бе 18 май, но демонстрациите ще започнат още от 10-то число. На 18 май пък автобусите няма да превозват пътници. Предвиждат се и блокади на пътища, ГКПП-та и т.н., като предстои конкретните форми и локации на недоволството да бъдат обявени в близките дни.

В нашия протест няма политически искания. Нашите искания са свързани единствено и само с овладяване на инфлационните процеси, овладяване на икономическата криза. Защото ние се борим за нашия бизнес, за нашите семейства, за всеки български гражданин, който е ощетен“, каза Йордан Арабаджиев, председател на Съюза на международните превозвачи.