НЕК се ангажира да плати до 15 декември пълния размер на сумите по арбитражното решение. В замяна „Атомстройекспорт” се отказва от лихвата – 167 хил. евро на ден, която Националната електрическа компания дължи от датата на излизане на решението на съда в Женева за АЕЦ „Белене”. Това съобщи енергийният министър Теменужка Петкова. Общата сума на въпросните лихви е 23 млн. евро.

АЕЦ „Белене“ и хъб „Балкан“ в снимки

„НЕК имаше 7 искания за корекции към арбитража за размера на лихвите, 4 от тези корекции бяха одобрени. НЕК ще спести лихви в размер на 20,9 млн. евро от корекциите. Общият размер на намалението, което ще постигнем е близо 50 млн. евро”, добави Петкова.

Плащаме спешно 400 млн. евро на Русия за АЕЦ „Белене“

Обвиниха двама директори на НЕК за „Белене“

Дават 1,27 млрд. лв. държавна помощ на НЕК, за да плати на Русия

„Днес подписахме споразумение за окончателното приключване на решението по отношение на арбитража за АЕЦ „Белене”, страни по което са НЕК и „Атомстройекспорт”. Затваряме една страница на отношения, създаващи проблем, оттук нататък съм убедена, че ще развиваме в положителна посока нашите отношения”, подчерта Петкова.

„Споразумяхме се и оборудването ще го видим до 5 декември тази година. До 5 декември оборудването ще бъде инспектирано. Днес постигнахме успехи за двете страни. Оттук нататък предстои Европейската комисия да даде решение във връзка с предоставянето на финансовата помощ към НЕК. Имаме уверение на ЕК, че разглежда въпроса приоритетно”, поясни министърът на енергетиката.

„През последната седмица толкова активно общувахме с Петкова, че разбрах всичко казано от нея. Потвърждавам всичко, казано от нея. Ние очакваме да получим постъпленията за погасяване на дълга до 15 декември”, каза първият заместник генерален директор и директор на Блока за развитие и международен бизнес на руската държавна корпорация „Росатом“ Кирил Комаров.

„Тази година Русия и България отбелязват 50 години от установяване на ядрени отношения между двете страни. През тези 50 години ние си сътрудничим изключително добре”, добави той.