Още по темата

  • Прогноза: ГЕРБ и БСП отиват на балотаж
    07.09.2016

Ивайло Калфин ще е кандидатът на АБВ за президент, е решило ръководството на партията. Издигането му стане официално на пресконференция в НДК.

Калфин е издигнат от коалиция „Калфин-президент“,

в която ще участват 7 партии.

Засега не се знае кой ще е вице.

Ивайло Калфин като министър и след това – СНИМКИ

Освен досегашните партньори на АБВ новите формации са „Гергьовден“ и представителите на зелените.

„Не се очаква от президента да е във война с всички.

Той трябва да е институцията, която да може да помага и там, където може, да е коректив. Не съм се плашил да се заема с трудни въпроси. Няма трудни въпроси в държавата“, убеден е Калфин.

Лидерът Георги Първанов изтъкна постигнатото от Калфин като външен министър в правителството на Сергей Станишев, като министър на труда и социалната политика във втория кабинет на Бойко Борисов  и като член на Европейския парламент.

„Най-доброто за Ивайло Калфин тепърва предстои” , убеден е Първанов. Той изтъкна и заслугите на Калфин за освобождаването на българските медици в Либия. „Калфин беше човекът, който свърши основната роля“ , подчерта лидерът на АБВ.

Името на Калфин бе сред първите номинации в АБВ заедно с това на лидера Георги Първанов. Имената и на двамата обаче отпаднаха от първоначалния кръг разговори, който партията води с БСП. След разрива между двете леви партии името на Калфин отново е станало актуално.

Изтребителите ни бяха напълно приземени

Румен Овчаров: Издигането на ген. Радев е заплаха за Борисов

Това стана на 23 август, когато лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че е взето решение да не се продължават преговорите с АБВ. Дотогава и лидерът на БАВ Георги Първанов демонстрира подкрепа на ген. Румен Радев и дори бе намекнато, че неговата кандидатура е предложена от хората на бившия президент. Преди Нинова да оповести решението на Изпълнителното бюро, се очакваше кандидатът за вицепрезидент да е от АБВ. Тогава коментарът на Калфин бе, че БСП е загубила изборите заради този ход.