За поредна година в Калофер на днешната дата десетки мъже се хванаха на традиционното хоро в ледените води на река Тунджа.

Тази година обаче е малко по-различна, традиционното хоро се наблюдава от комитет на ЮНЕСКО. Ритуалът кандидатства за списъка с нематериалните богатства на ЮНЕСКО.

Снимка 332443

Източник: БГНЕС

Калофер отново се събуди под звука на тъпани и гайди, съобщи bTV. Още от 7 часа стотици мъже преминаха през града до брега на река Тунджа и навлязоха в ледените води.

Традицията се спазва с града на Ботев от поколения. Независимо от атмосферните условия, всяка година на тази дата десетки мъже влизат в ледените води на реката, пеят песента „Залюбила е Василка“ и играят, а попът хвърля кръста в реката. Най-младият участник тази година беше едва на няколко месеца.

Православната църква празнува днес Богоявление – Йордановден, който е третият по значимост християнски празник през годината. Според библейската легенда на този ден Исус Христос е кръстен във водите на река Йордан от Йоан Кръстител.

Днешният празник има най-древен произход сред празниците на православната църква.

Богоявление е

Богоявление е

На този ден се служи Златоустова света Литургия

На този ден се служи Златоустова света Литургия, след която, придружен от тържествено шествие, свещеникът отива до река или водоем и хвърля кръста във водата. По традиция нечетен брой момчета се хвърлят, за да го хванат. Смята се, че който първи го улови, ще бъде здрав и ще има щастлива година.

Снимка 332445

Източник: БГНЕС

Смята, се че болните, ако се измият с вода от мястото, където е изваден кръстът, ще оздравеят.

Днес имен ден празнуват носещите имената Йордан, Богдан, Йорданка, Данчо, Данка, Борил, Богомил, Бистра, Найден, Божидар, Божидара и техните производни.

Снимка 332451