10342

Цветанов се оказа по-уязвим от Пламен Георгиев

автор:Дума

 

Хора като Иван Гешев и Пламен Георгиев се държат като безнаказани, сякаш никой не може да им поиска отговорност. В същото време Цветан Цветанов, най-влиятелната фигура в парламента, се оказа по-уязвим от шефа на КПКОНПИ. Коментарът направи пред БНР пиар експертът Весислава Танчева. Тя смята за крайно неприемливо поведението на Пламен Георгиев.

Това е отблъскващо поведение за зрителите и за колегите, които са там и задават въпроси. Човек се държи така, както му повелява усещането за безнаказаност. Както е конструирана в България властта, разделението на властите, над прокуратурата и специализираните органи като КПКОНПИ, на практика няма никакъв контрол. Над прокурорите реално е Господ. На практика те не се отчитат на никой, освен на себеподобни, сочи анализът на Танчева.

Няма да получим отговори, защото те не са длъжни да ни дават отговори, добави експертът. Според нея логиката в такива ситуации изисква Георгиев да се оттегли от поста за известно време, за да не може да влияе на проверката.

Танчева подчерта, че въпросното усещане за безнаказаност не се отнася за хората в изпълнителната власт и парламента. Цветанов се оказа в по-уязвима позиция, отколкото Пламен Георгиев. В парламента мълчанието настана, още когато се разбра, че най-силният човек в НС е уязвим и вече не е в парламента. Без Цветанов по цветановски нещата си продължават, обясни тя.

За все още незаетата позиция на министър на правосъдието на мястото на Цецка Цачева, която също подаде оставка заради скандала „Апартаментгейт“, Весислава Танчева каза: „Цачева зададе стандарт, който позволява да караме и без министър. Очевидно – безгласна буква, който присъства във ВСС, когато трябва да се провеждат заседания, но просто присъства. Не е необходим. Едва ли ще сложат някой, който ще промени системата. Ще ни сложат следващата Цецка Цачева“.

Танчева добави, че скандалът с апартаментите вече поема погрешна посока, защото се тръгва с искането „Да накажем „Артекс“, а останалите по някакъв начин вече са скрити под килима.

Виждаме абсолютното бездействие и безсилие на институциите пред парите и политическата протекция, каза от своя страна Воислав Тодоров от Инициативен комитет „Лозенец“. Той е сред организаторите на протеста тази вечер с искане за спиране на строежа на небостъргача „Златен век“. Очевидно този случай става все повече символ на корупцията в държавата. Проблемите са много по-дълбоки дори от неразбориите с тази сграда, обясни Тодоров в предаването „Преди всички“.

Той припомни, че са започнали с протестите си преди година и половина, като в това време са изпращали сигнали и жалби до всички институции. Оттам в хор ни отговаряха, че разрешението за строеж е до 2020 г. именно заради поправката „Артекс“. След „Апартаментгейт“, когато вече лъсна лобизмът, това, което направиха, беше всички да се опитват да си прехвърлят топката, да си измиват ръцете само и само да не спрат строителството. В момента ставаме свидетели точно на това, добави той.

ДНСК са органът, който по закон контролира за законността на строежите, подчерта Тодоров и добави, че именно от тях очакват основните действия.

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *