Главният прокурор Сотир Цацаров с указания към социалистите за подготвения от тях антикорупционен закон.

След срещата със Цацаров лидерът на червените Корнелия Нинова обясни, че според главния прокурор не било противоконституционно участието на президента в антикорупционния орган.

БСП предлага той да е на негово подчинение. По-ясно трябвало да се разпишат правилата, по които държавният глава да назначава председателя. Цацаров искал висшите военни да не се разследват по този закон, тъй като са проверявани по друг ред.

Нинова посочи, че анализът на Цацаров бил много професионален и забележките му ще бъдат взети под внимание.

Утре ГЕРБ представят техния проект и социалисти ще изслушат предложенията на основния си опонент. Трябва да се намери златното сечение, смята и главният прокурор Сотир Цацаров. Той не иска да се произнесе кой е по-добрият проект – този на ГЕРБ или на БСП. Сотир Цацаров поиска да се вземе позитивното от двата проекта. Според него трябва да се прецизира кръгът от лица, които са обект на проучването, според идеите на левицата.

Цацаров не иска антикорупционният орган да притежава собствени СРС-та, тъй като си има специализирани звена, които имат такива, и органът за борба с корупцията може да ползва тях. Трябвало да се прецизира и контролът върху дейността на антиконституционната агенция. Да не се противопоставя Закон А на Закон Б, коментира обвинител номер едно.

БСП ще се вслушат в антикорпуционните препоръки на шефа на ВАС

БСП ще се вслушат в антикорпуционните препоръки на шефа на ВАС

Посъветвал шефът на антикорупционната агенция да бъде назначаван от президента

Припомняме, че Шефът на ВАС посъветвал шефът на антикорупционната агенция да бъде назначаван от президента. Това е една от препоръките, които чуха социалистите в първата от организираните от тях срещи с експерти по предложения от тях антикорупционен закон.

Предстоят още срещи на БСП по темата, утре Нинова е с президента Румен Радев. Окончателната си позиция социалистите смятат да обявят на пленума в събота.