Още по темата

  • Заплатите у нас растат, но всеки четвърти взима под средното
    04.12.2017
  • Манолова: Хиляди няма да си получат заплатите
    29.11.2017

Депутатите гласуваха законови промени, които връщат възможността на няколко хиляди работници, съкратени поради фалит на техните предприятия, да потърсят заплатите си по съдебен път.

Първоначалният проект на закона предвиждаше това да не може да се случи.

Всички работници, които през последните три години не са си получили заплатите, вече ще могат да ги получат от Фонда за гарантиране на вземания на работници от фалиращи предприятия. Това обяви омбудсманът Мая Манолова на брифинг в парламента.

„Тези промени ще дадат допълнителна защита на онези работници и служители, които не могат да получат своите трудови възнаграждения и обезщетения в резултат на недобросъвестно отношение на определени работодатели“. Това каза депутатът от ГЕРБ Светлана Ангелова, след като депутатите гласуваха окончателно промените в Кодекса по труда, предаде Агенция „Фокус“.

„Нагърбихме Главна инспекция по труда с отговорната задача да може да предявява пред съда искова молба за откриване на производство по несъстоятелност от името на най-малко една трета от работниците от предприятия, в които два месеца не са изплатени работни заплати“, каза Ангелова.

По думите ѝ само през 2017 г. към момента,

благодарение на усилията на Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“ са изплатени трудовите възнаграждения и обезщетения на близо 10 000 работници със забавени трудови възнаграждения и заплати със стойност над 18 млн. лв.

Председателят на социалната комисия и депутат от ДПС д-р Хасан Адемов заяви, че са намерили балансирани решения между интересите на тези, които да получават изработени, но неизплатени заплати и интересите на коректните работодатели.

„Всъщност става въпрос за една много малка част от работодателите, които са некоректни. Искам да уверя всички, които имат да получават неизплатени заплати, че тези текстове им дават възможност да си получат заплатите и това най-вероятно ще се случи в началото на следващата година“, подчерта Адемов.

Манолова поясни, че вече ще бъде забранено

и няма да е възможно да се продават фирми на клошар с цел некоректни работодатели да избягат от работниците си и да им платят дължимото.

„По този начин на практика работничките от Дупница, шивачките от Ветрен, работниците от Русенската корабостроителница, служителите в голяма търговска верига и тези от телеком, ще могат да си получат заплатите, които им се дължат от работодателите“, каза Манолова.

Омбудсманът посочи, че до тези промени се е стигнало заради усилената работа на депутатите и нейни усилия.

Можете ли да си позволите да имате деца в България

КНСБ: Доходите ни растат, но не живеем по-добре

Тя обясни, че хората няма да могат веднага да си получат парите и този процес ще се развие в рамките на следващата година и нито един лев, който е дължим на работник, няма да бъде загубен.

ПГ показаха, че могат да работят заедно в интерес на гражданите, които са най-неоправдани, категорична бе Манолова.